Nyttig viden

AaB Fiat Mulit overst

Eksperterne er i fuld gang med at finde den bedste bil 

Car of the Year, Årets Bil i Danmark, Van of the Year, World Car Awards. Der findes efterhånden en broget skare af bilkåringer, men præcis som inden for filmverdenen, så er der også nogle bilpriser, der er mere attraktive og eftertragtede end andre. Vi bringer et overblik her.

Vi har allerede skrevet en del om Årets Bil i Danmark, der i år kan fejre 50 års jubilæum.

Den danske kåring har - alene på grund af den lange historie - i mange år været genstand for international bevågenhed.

Men Årets Bil i Danmark er langt fra den eneste bilkåring.

Faktisk kan det være lidt af en jungle at orientere sig i - og derfor bringer vi her et overblik over de mest relevante priser inden for bilbranchen.

Toyota har aldrig vundet
Årets Bil i Danmark blev sat i søen tilbage i 1969, hvor det var den sportslige Ford Capri (billedet herunder), der kørte afsted med laurbærrene.

AaB Capri

Siden har Ford hentet yderligere seks sejre, mens Fiat faktisk har vundet hele ni gange.

Til gengæld har eksempelvis Volvo og Toyota aldrig vundet.

Kåringen sker i journalistregi, idet det er MKD (Motorjournalisternes Klub Danmark), der står for arrangementet.

Vinderen findes først til foråret
Og som skrevet andetsteds her på sitet, så træder de danske motorjournalister sammen i begyndelsen af oktober, for at foretage de indledende manøvrer i kåringsarbejdet.

En endelig vinder findes først i begyndelsen af det nye år - men et finalefelt på fem biler bliver udpeget onsdag den 10. oktober.

Årets Bil i Danmark er klart inspireret af Car of the Year, der af mange bliver betragtet som den mest eftertragter kåring.

Car of the Year blev indledt i 1964, hvor det var den britiske Rover 2000, som vandt.

Tester alle relevante bilmodeller
Den europæiske kåring varetages af godt 50 motorjournalister fra en lang række primært europæiske lande - og der ligger en intens udvælgelsesproces bag kåringen.

Således samles journalister og kandidatbiler flere gange i løbet af året med henblik på gennemgribende prøvekørsler af de mange biler.

Hvert efterår foregår Tannistesten, hvor Car of the Year-medlemmerne mødes i nordjyske Tversted i en uges tid, med mulighed for at teste alle de tilmeldte biler.

Fælles for både den danske og den europæiske kåring gælder, at alle nye biler fra det pågældende kalenderår potentielt set er med i den indledende del.

Deler biler op i kategorier
Car of the Year-vinderen afsløres i forbindelse med forårets bilmesse i svejtsiske Geneve. Senest vandt Volvo XC40 (billedet herunder) den prestigefyldte kåring.

AaB XC40

Ud over de to nævnte kåringer findes også World Car Awards, hvor World Car of the Year bliver kåret. 

Kåringen foregår i forbindelse med biludstillingen New York International Auto Show i USA, hvor en jury, bestående af internationale motorjournalister fra en lang række forskellige lande, stemmer på en række biler inden for fem kategorier.

Denne kåring er dog ikke - endnu - lige så eftertragtet som eksempelvis Car of the Year, men den har heller ikke nær så mange år på bagen.

Årets Varebil bliver også kåret
Der findes også en global kåring for varebiler - International Van of the Year.

Den er dybest set en pendant til Car of the Year - blot for biler, som herhjemme ville blive udstyret med gule plader.

Og nå ja - så har stort set hvert eneste land i hvert tilfælde i den vestlige verden sin egen bilkåring, og dermed findes der nærmest lige så mange kåringer, som der findes bilmodeller.

Men igen: Det er Årets Bil i Danmark og Car of the Year, der tæller.

Vi følger med i kåringsarbejdet
Følg med her på sitet, hvis du er interesseret i at følge de to kåringer.

Vi bringer løbende opdateringer fra kåringsarbejdet - og vil naturligvis være blandt de første til at afsløre de endelige vindere.

Du kan også læse mange flere nyheder på Bjarne Nielsens nyhedsportal, som du finder her.

Herunder følger en række af de lidt mere overraskende vindere af de to mest toneangivende bilkåringer.

AaB R16 norm

Renault 16 (herover) vandt Car of the Year 1966 foran Rolls Royce Silver Shadow (!). Det var før, at der var tænkt på en dansk bilkåring.

AaB Citro

Citroën GS (herover) blev kåret som Årets Bil i Danmark 1971 - og vandt samme år Car of the Year-titlen.

AaB M626

Mazda 626 (herover) var en storsællert i Danmark - og den blev kåret som Årets Bil i Danmark 1993.

AaB Alfa

156'eren (herover) fra Alfa Romeo var et stort hit for den italienske producent. Den blev kåret både som Årets Bil i Danmark og Car of the Year 1998.

AaB Fiat Mulit

I manges øjne var Fiat Multipla (herover) en noget overraskende vinder af Årets Bil i Danmark 2000. Den blev "kun" to'er ved Car of the Year samme år.

AaB OpelAmp

Elbilen Opel Ampera blev vurderet til at være et hit i 2012, hvor den vandt både Car of the Year og Årets Bil i Danmark. Salgsmæssigt blev den aldrig en stor succes.