Volvo EX30 2023 Skraa Ovenfra

Det siger anmelderne
om Volvo EX30

BILGUIDEN - Vi elsker biler

Test og anmeldelse af Volvo EX30

Vores Bilguide har produceret flere videoer med den nye Volvo EX30, der netop er landet i Danmark. Se og læs derfor meget mere om EX30 herunder.

Køretur i Volvo EX30

I januar var ventetiden heldigvis slut, og Volvo EX30 ankom endelig til Danmark klar til prøveture på danske plader. Det har Bilguiden udnyttet til at tage en køretur og se nærmere på den nye elbil. I videoen kommer de blandt andet ind på bilens køreegenskaber, drivlinje og rækkevidde, udstyr, særlige features og ikke mindst rummelighed og plads.

Gennemgang af Volvo EX30

Volvo har endelig lanceret deres nyeste og mindste elbil EX30. I videoen til venstre gennemgår Bilguiden flere detaljer om den nye elbil.

EX30 er udviklet, så den har det mindste CO2-aftryk for en Volvo nogensinde. Ikke så overraskende størrelsen taget i betragtning, men det skal retfærdigvis nævnes, at Volvo har brugt flere genanvendte materialer i produktionen end hidtil. Omkring en fjerdedel af alt aluminium og 17 procent af alt stål i bilen er genanvendt. Cirka 17 procent af alt plastik i bilen, lige fra interiør til kofangere, er genanvendt. Også flere dele af interiøret er genanvendt. 

Alt om udstyr og batteri

Volvo EX30 fås i tre varianter med to forskellige batterityper og størrelser. Uanset udgave kan bilen oplades fra 10-80% SOC på 26 minutter.

Single Motor Standard Range: 51 kWh batteri, 272 hk / 343 Nm motoreffekt og opgivet rækkevidde på 344 km (WLTP). Batteriet er af typen LFP, der kræver færre ressourcer at producere. 11 kW AC-ladning og 134 kW DC-lynladning. Trækvægten er 1.000 kg.

Single Motor Extended Range: 69 kWh batteri, 272 hk / 343 Nm motoreffekt og opgivet rækkevidde på 476 km. Batteriet er af typen NMC, der er mere energieffektivt. DC-ladeeffekt på 153 kW, mens højeste udstyrsvariant tilbyder 22 kW AC-ladning. Trækvægten er 1.400 kg.

Extended Range kan opgraderes til Twin Motor Performance med to elmotorer og firehjulstræk, 428 hk / 543 Nm motoreffekt og opgivet rækkevidde på 450 km. Acceleration fra 0-100 km/t på bare 3,6 sekunder. Trækvægten er også hævet til 1.600 kg.

Design og størrelse

Designet læner sig op den kommende storebror EX90. Selvfølgelig noget komprimeret, men man kan tydeligt se lygtereferencerne, om end EX30’s forlygter ikke kan køre ind og ud som på EX90. Der skal jo også være forskel, når du kan få tre EX30 til samme pris som en EX90.

EX30 er 423 cm lang, 183 cm bred uden spejle og 155 cm høj. Til sammenligning er XC40 444 cm lang, 186 cm bred og knap 165 cm høj.

Så du skal IKKE forvente en størrelsesmæssig erstatning for XC40! Tallene taler sit tydelige sprog og 21 cm i længden kan altså mærkes i kabinen. Desuden kaldes EX30 for en SUV, men den er altså knap 10 cm lavere end XC40. Du sidder dog ikke 10 cm lavere i EX30 da forskellen i frihøjde kun er 4,5 cm. Ifølge Volvo er der faktisk også knap 3 cm mere loftshøjde i EX30.

Vær i øvrigt opmærksom på, at panorama-glastaget i EX30 virkelig giver markant mere rum over hovedet – især bagtil. Så skal du have høje medpassagerer bagi bør man prioritere glastaget.

Bagagerummet kan ifølge Volvo rumme 318 liter fra bund til hattehylde. Det er medregnet 61 liter som er under bundpladen. Med andre ord med bundpladen placeret helt i bund. EX 30 har også et frunk foran på 31 liter ligesom XC40. Egenvægten lyder på 1830 kg. og 1943 kg med firehjulstræk.

313338 Volvo EX30 Interior

Volvo EX30 er med sine 423 cm 21 cm kortere end storebror XC40. Foto: Volvo Cars

Udstyr og sikkerhed i EX30

Du får EX30 i tre udstyrsniveauer. Core, Plus og Ultra. Ultra kan ikke vælges med det lille batteri, og modsat kan du kun vælge Ultra til Performance-udgaven med firehjulstræk. 

I Core får du bl.a. 1-zone klimaanlæg, elopvarmet rat (skal heldigvis ikke tilkøbes i en eller anden klimapakke), varmepumpe (kun Extended Range), interiørbelysning, LED for- og baglygter, den store 12,3 touchskærm og en lang liste af sikkerhedsudstyr som automatisk nødbremse, adaptiv fartpilot, blindvinkelalarm med styringsassistent (BLIS), advarsel og automatisk bremsning ved krydsende trafik for og bag, døråbningsalarm, automatisk nødopkald, parkeringssensor bag, front- og bakkamera og vognbaneassistent. Så kommer bilen også med et digitalt NFC smart card nøgle i kreditkortstørrelse.

Vælger du Plus, så får du yderligere udstyr som 19" alufælge (kun Extended Range) klimalæg med 2 zoner, avanceret luftrenser (hvor du også via mobilen kan forrense luften, inden du kommer i bilen). Tag og tagspoiler i sort, automatisk nedblændeligt bakspejl, parkeringssensor foran, Pilot Assist og Lane Change Assist, hvor bilen assisterer ved vognbaneskift, hvis du benytter blinklyset (65-130 km/t) og også tilpasser hastigheden efter trafikskilte. 

Derudover interiørbelysning i højt niveau (Core er mellem), hvor den udover dørpanelerne også belyser panelerne i fronten og midten. Du kan også vælge mellem fem forskellige beroligende stemningstemaer som både på skærm og lyd skifter i takt med belysningen. Også lyden er opgraderet til Harman Kardon-lydsystem, hvor antallet af højttalere vokser til ni plus subwoofer, og forstærkereffekten øges fra 100 til 1040 watt. Derudover får du elektrisk bagklap, trådløs mobilopladning, sidespejle med jordbelysning og Digital key, hvor du udover smart card nøglen også kan bruge din mobil som nøgle gennem en app og give andre lov til at køre bilen uden nøgle.

I Ultra går du hele vejen og får panoramaglastaget som altså virkelig giver luft over hovedet, og får bilen til at føles mere rummelig, end størrelsen umiddelbart giver den kredit for. Den har også automatisk bremse bagtil som bremser, hvis du er på vej mod et barn eller lygtepæl ved lav hastighed. Så får du 360 graders 3D-kameravisning og en forbedret parkeringsassistent. Parkeringsassistenten kan identificere ledige parkeringspladser, og når en parkeringsplads er valgt, overtager parkeringsassistenten styringen af bilen og parkerer, mens displayet viser afstanden til andre biler og genstande rundtomkring.

Du får også 12-vejs elektriske forsæder, hvor indstillingerne kan gemmes på dit nøglekort eller mobil. Sidst men ikke mindst får du 22 kW AC-opladning. Det betyder måske ikke så meget derhjemme, hvor du typisk kun har 11 kW, men der findes faktisk rigtig mange AC-opladere rundt omkring på offentlige steder på 22 kW, og her kan du altså lade dobbelt så hurtigt.

Volvo EX30 2023 Forsaeder

Volvo EX30 har en stor infotainmentskærm på 12,3" med Google Automotive. Foto: Volvo Cars

Interiør og infotainment

Kigger vi indenfor i EX30 består interiøret også af genanvendte materialer. Det inkluderer tekstil til sæder, instrumentbrættet og dørene. Volvo har anvendt materialer som denim, vævet hør og en uldblanding, der indeholder omkring 70 procent genanvendt polyester. Denim er fremstillet af de korte denimfibre, der ellers ville være affaldsprodukter i produktionen af jeans.

Der en kun en slags indtræk kaldet Nordico, men du kan så alt efter udstyrsniveau og farven udenpå også vælge andre farver på stoffet indeni. Og så er der også mulighed for et helt gråt mist interiør med paneler i hør og indtræk i en uldblanding.

Volvo EX30 kommer i fem forskellige farver. Farvepaletten indeholder blandt andet en Cloud Blue og en Moss Yellow, der er inspireret af lav, der vokser på klipperne langs den svenske vestkyst. Bilen har også flere lystemaer, der er inspireret af forskellige skandinaviske landskaber. Det er fx varmt sollys, der bryder gennem skovens blade, nordlys og den gyldne sommerhimmel i midsommeren. Lystemaet kan matches med et lydtema.

Som du sikkert har spottet er det slut med en førerskærm foran rattet. Volvo EX30 har kun et enkelt 12,3-tommer midterdisplay integreret i instrumentbrættet, ligesom højtalerne er samlet i en hel soundbar som fylder hele instrumentbrættets bredde og består af 5 højttalere. Infotainmentsystemet kommer med indbygget Google automotive som man efterhånden kender fra flere biler. Og så er det den første Volvo som kommer med trådløst Apple Carplay.

Volvo EX30 2023 Cross Country Exterior

Cross Country-variant på vej

Volvo EX30 bliver også lanceret i en Cross Country-variant, der forventes at kunne bestilles fra 2024. Cross-Country-varianten kommer med en øget frihøjde, 19-tommer sorte hjul og mulighed for at vælge 18-tommer fælge med skræddersyede dæk. Udgaven kan kendes på glideskinnerne på fronten, siderne og bagsiden og de specielle sorte paneler på kofangeren og bagklappen.

ANMELDELSER

Det skriver anmelderne

 

  • "Volvo's nye elektrisk crossover har en overraskende lav pris – og den ligner et rigtigt godt køb!"
  • "Den fikse mini-SUV, Volvo EX30, er måske tanden for moderne for dem, der traditionelt har kørt Volvo – men det dømmer den ikke ude."

Brugt Volvo? Find den her

Brugte biler

Læs flere nyheder i vores Bilmagasin