BILGUIDEN - Vi elsker biler
Test og anmeldelse af Volvo EX30
VIDEO: Bilguiden viser den nye Volvo EX30 frem i virkeligheden
VIDEO: Få ALT at vide om den nye EX30 i Bilguidens gennemgang.
Volvo har endelig præsenteret den nye model EX30 - en fuldelektrisk, lille SUV. I videoen herover gennemgår Bilguiden alle detaljer om den nye elbil, der forventes til Danmark i begyndelsen af 2024 og som kan bestilles allerede nu.
EX30 er udviklet, så den har det mindste CO2-aftryk for en Volvo nogensinde – sjovt nok fordi – siger Volvo selv, at den er mindre. Men der er, for at give Volvo en smule credit, dog lidt mere til det. Volvo har brugt flere genanvendte materialer i produktionen af Volvo EX30. Omkring en fjerdedel af alt aluminium og 17 procent af alt stål i bilen er genanvendt. Cirka 17 procent af alt plastik i bilen, lige fra interiør til kofangere, er genanvendt. Også flere dele af interiøret er genanvendt.
Design og størrelse
Designet læner sig op den kommende storebror EX90. Selvfølgelig noget komprimeret, men man kan tydeligt se lygtereferencerne, om end EX30’s forlygter ikke kan køre ind og ud som på EX90. Der skal jo også være forskel, når du kan få tre EX30 til samme pris som en EX90.
EX30 er 423 cm lang, 183 cm bred uden spejle og 155 cm høj. Til sammenligning er XC40 444 cm lang, 186 cm bred og knap 165 cm høj.
Så du skal IKKE forvente en størrelsesmæssig erstatning for XC40! Tallene taler sit tydelige sprog og 21 cm i længden kan altså mærkes i kabinen. Desuden kaldes EX30 for en SUV, men den er altså knap 10 cm lavere end XC40. Du sidder dog ikke 10 cm lavere i EX30 da forskellen i frihøjde kun er 4,5 cm. Ifølge Volvo er der faktisk også knap 3 cm mere loftshøjde i EX30.
Vær i øvrigt opmærksom på, at panorama-glastaget i EX30 virkelig giver markant mere rum over hovedet – især bagtil. Så skal du have høje medpassagerer bagi bør man prioritere glastaget.
Bagagerummet kan ifølge Volvo rumme 318 liter fra bund til hattehylde. Det er medregnet 61 liter som er under bundpladen. Med andre ord med bundpladen placeret helt i bund. EX 30 har også et frunk foran på 31 liter ligesom XC40. Egenvægten lyder på 1830 kg. og 1943 kg med firehjulstræk.

Volvo EX30 er med sine 423 cm 21 cm kortere end storebror XC40. Foto: Volvo Cars
Motor og rækkevidde
EX30 fås i tre varianter og med to forskellige typer og størrelse batteri.
To med single motor og baghjulstræk, 272 hk og et moment på 343 nm.
Du kan vælge den med et mindre såkaldt LFP-batteri på 51 kWh brutto kaldet standard range. Den type batteri er udover at være mindre også mere omkostningseffektivt og kræver færre ressourcer at producere. Så får du en opgivet rækkevidde på 344 km og en maksimal DC ladehastighed på 134 kW. Trækvægten er 1000 kg.
Du kan også vælge den med et større NMC-batteri på 69 kWh, der genererer energi mere effektivt end LFP-varianten. Den kaldes extended range og giver en opgivet rækkevidde på 480 km og en maksimal ladehastighed på 153 kW. Her får du også 22 kW AC-ladning i højeste udstyrsvariant. Trækvægten er 1400 kg.
Endelig kan du med det store batteri også opgradere til en Twin motor Performance med to elmotorer og firehjulstræk, 428 hk og et moment på 543 nm. Den kombination gør Volvo EX30 til den hurtigst accelererende Volvo nogensinde med en acceleration fra 0-100 km/t på bare 3,6 sekunder. Det er altså hurtigt! Rækkevidden er grundet en højere egenvægt også 20 km lavere og lyder på 460 km. Maksimal ladehastighed er også her 153 kW. Trækvægten hæves grundet firehjulstrækket til hele 1600 kg.
Ifølge Volvo kan du uanset udgave lade fra 10-80% SOC på 26 minutter. Det skyldes jo, at hvor ladehastigheden er lavere på standard range, så har den jo et tilsvarende mindre batteri som skal lades op.

Volvo EX30 har en stor infotainmentskærm på 12,3" med Google Automotive. Foto: Volvo Cars
Interiør og infotainment
Kigger vi indenfor i EX30 består interiøret også af genanvendte materialer. Det inkluderer tekstil til sæder, instrumentbrættet og dørene. Volvo har anvendt materialer som denim, vævet hør og en uldblanding, der indeholder omkring 70 procent genanvendt polyester. Denim er fremstillet af de korte denimfibre, der ellers ville være affaldsprodukter i produktionen af jeans.
Der en kun en slags indtræk kaldet Nordico, men du kan så alt efter udstyrsniveau og farven udenpå også vælge andre farver på stoffet indeni. Og så er der også mulighed for et helt gråt mist interiør med paneler i hør og indtræk i en uldblanding.
Volvo EX30 kommer i fem forskellige farver. Farvepaletten indeholder blandt andet en Cloud Blue og en Moss Yellow, der er inspireret af lav, der vokser på klipperne langs den svenske vestkyst. Bilen har også flere lystemaer, der er inspireret af forskellige skandinaviske landskaber. Det er fx varmt sollys, der bryder gennem skovens blade, nordlys og den gyldne sommerhimmel i midsommeren. Lystemaet kan matches med et lydtema.
Som du sikkert har spottet er det slut med en førerskærm foran rattet. Volvo EX30 har kun et enkelt 12,3-tommer midterdisplay integreret i instrumentbrættet, ligesom højtalerne er samlet i en hel soundbar som fylder hele instrumentbrættets bredde og består af 5 højttalere. Infotainmentsystemet kommer med indbygget Google automotive som man efterhånden kender fra flere biler. Og så er det den første Volvo som kommer med trådløst Apple Carplay.

Paneler i bl.a. dørene er delvist lavet af genbrugsplast. Foto: Volvo Cars
Udstyr, sikkerhed og priser
Du får EX30 i tre udstyrsniveauer. Core, Plus og Ultra. Ultra kan ikke vælges med det lille batteri og modsat kan du kun vælge Ultra til Performance-udgaven med firehjulstræk. Priserne begynder som du kan se ved bare 274.000 kr. Det er en skarp pris.
I Core får du bl.a. 1-zone klimaanlæg, elopvarmet rat (skal heldigvis ikke tilkøbes i en eller anden klimapakke), varmepumpe, interiørbelysning, LED for- og baglygter, den store 12,3 touchskærm og en lang liste af sikkerhedsudstyr som automatisk nødbremse, adaptiv fartpilot, blindvinkelalarm med styringsassistent (BLIS), advarsel og automatisk bremsning ved krydsende trafik for og bag, døråbningsalarm, automatisk nødopkald, parkeringssensor bag, front- og bakkamera og vognbaneassistent. Så kommer bilen også med et digitalt NFC smart card nøgle i kreditkortstørrelse.
Vælger du Plus, så får du yderligere udstyr som klimalæg med 2 zoner, avanceret luftrenser hvor du også via mobilen kan forrense luften, inden du kommer i bilen. Tag og tagspoiler i sort, automatisk nedblændelig bakspejl, parkeringssensor foran, Lane chance assist, hvor bilen automatisk skifter vognbane hvis blot du blinker mellem 65-130 km/t, Pilot assist som egentlig bare er en udvidet adaptiv fartpilot som også tilpasser hastigheden i kurver og til trafikskilte.
Derudover interiørbelysning i højt niveau (Core er mellem) hvor den udover dørpanelerne også belyser panelerne i fronten og midten. Du kan også vælge mellem 5 forskellige beroligende stemningstemaer som både på skærm og lyd skifter i takt med belysningen.
Også lyden er opgraderet til Harman Kardon-lydsystem, hvor antallet af højttalere vokser til 9 + subwoofer og forstærkereffekten fra 100 til 1040 watt.
Derudover får du elektrisk bagklap, trådløs mobilopladning, sidespejle med jordbelysning og Digital key hvor du udover smart card nøglen også kan bruge din mobil som nøgle gennem en app og give andre lov til at køre bilen uden nøgle.
I Ultra går du hele vejen og får standard 19” alufælge i stedet for 18”. Du får panorama glastaget som altså virkelig giver luft over hovedet og får bilen til at føles mere rummelig, end størrelsen umiddelbart giver den kredit for.
Den har også automatisk bremse bagtil som bremser, hvis du er på vej mod et barn eller lygtepæl ved lav hastighed. Så får du 360 graders 3D-kameravisning og en forbedret parkeringsassistent. Park Pilot Assist-funktionen skulle altså kunne hjælpe på alle typer af parkeringspladser, om det er en parallelparkering på snæver plads, en buet, vinkelret eller diagonal parkering.
Parkeringsassistenten kan identificere ledige parkeringspladser, og når en parkeringsplads er valgt, overtager parkeringsassistenten styringen af bilen og parkerer, mens displayet viser afstanden til andre biler og genstande rundtomkring.
Du får også 12-vejs elektriske forsæder, hvor indstillingerne kan gemmes på dit nøglekort eller mobil. Sidst men ikke mindst får du 22 kW AC-opladning. Det betyder måske ikke så meget derhjemme, hvor du typisk kun har 11 kW, men der findes faktisk rigtig mange AC-opladere rundt omkring på offentlige steder på 22 kW, og her kan du altså lade dobbelt så hurtigt.

EX30 kommer næste år også i en Cross Country-udgave med øget frihøjde. Foto: Volvo Cars
Cross Country-variant på vej
Volvo EX30 bliver også lanceret i en Cross Country-variant, der forventes at kunne bestilles fra 2024. Cross-Country-varianten kommer med en øget frihøjde, 19-tommer sorte hjul og mulighed for at vælge 18-tommer fælge med skræddersyede dæk. Udgaven kan kendes på glideskinnerne på fronten, siderne og bagsiden og de specielle sorte paneler på kofangeren og bagklappen.
ANMELDELSER
Det skriver anmelderne
Volvo EX30 er endnu så ny, at den ikke er blevet anmeldt af motorjournalister. Vi opdaterer, så snart den fuldelektriske SUV har været igennem anmeldernes klør.
- "Volvo tager stort skridt ned med elektrisk prisbombe"