Lige nu har vi 0 brugte Fiat 500X til salg.

Fabbrica Italiana Automobili Torino er måske lige en lidt for stor mundfuld - og et bevis på, at forkortelser kan være en god ting. Ovenstående er i forkortet form Fiat, og det betyder noget i retning af "Den italienske bilfabrik fra Torino".

Fiat-koncernen, der blev etableret i 1899, har fortsat sit hovedsæde i italienske Torino - men er i dag midtpunktet i en verdensomspændende bilkoncern.

Siden kom virksomheden til at hedde Fiat Chrysler Automobiles (FCA), hvilket er en understregning af, at man over en femårig periode overtog samtlige aktier i amerikanske Chrysler. I 2021 fusionerede FCA med franske Groupe PSA, der blandt andet rummer Peugeot, Opel og Citroën, til et samlet selskab, der hedder Stellantis.

Som følge af fusionen driver Stellantis hele fjorten bilmærker, heraf fem fra PSA Group (Citroën, DS Automobiles, Opel, Peugeot og Vauxhall) og ni fra FCA (Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati og Ram). Årligt sælger Stellantis-koncernen over 7 millioner biler og antages at være verdens fjerdestørste bilproducent efter Toyota Motor, Volkswagen Group og Renault/Nissan.

Er der et af bilmærkerne fra Stellantis-konglomeratet, som de danske bilkøbere altid har haft mere end bare et godt øje til, så er det netop italienske Fiat, som siden lanceringen af især 127 og 128 har haft et glimrende bilsalg på det danske marked.

Op gennem 1980erne og 1990erne tog modeller som Panda, Ritmo og Uno over - og senest har især den genopfundne Fiat 500 og Punto/Grande Punto gjort det godt. Det samme gælder Fiat Tipo, der i sin stationcar-udgave er et rigtigt godt bud på en gedigen firmabil.

Fiat er det bilmærke, der både har vundet Årets Bil i Danmark-kåringen og International Car of the Year-kåringen flest gange. Faktisk har man hentet begge de eftertragtede titler intet mindre end ni gange senest med henholdsvis Fiat Multipla (Årets Bil i Danmark 2000) og Fiat 500 (Car of the Year 2008).

    Viser nu 0 af 0 biler

    Relaterede links