Volvo XC40 Recharge Opladning

Find svaret her

Alt om opladning af din elbil

Er du ny med elbil, er der sikkert mange spørgsmål om opladning. Vi giver dig et overblik, uanset om du har købt eller overvejer at købe elbil.

Har du brug for rådgivning, hjælper vi dig gerne.

Kontakt os

Ladeløsninger til din elbil

- Ubegrænset opladning eller betal efter forbrug - du får overblikket her

Har du købt en elbil, eller overvejer du at købe en? Så har du helt sikkert også overvejet, hvordan opladning fungerer, og hvilken ladeløsning du skal vælge.

Selvom du måske tror, at opladning kan være en udfordring, vil det i praksis ikke føles sådan, når du først har en elbil. Især hvis du har mulighed for at lade op hjemme. Bilen vil altid klar til brug, og der er ikke noget med at tage hjemmefra fem minutter før for at svinge forbi tankstationen om morgenen. Bare sæt ladekablet i, når du kommer hjem, og så er bilen klar næste morgen.

Det bliver ikke nemmere at have bil!

Vi hjælper dig gerne med at finde den rette bil og ladeløsning. 

Kontakt os

 

Hvilke muligheder for opladning har jeg?

Der findes overordnet to måder at lade på: Hjemmeladning og offentlige ladestationer.

Opladning hjemme: Er det muligt at få en hjemmelader, vil man som elbilsejer vælge det. Her kan du lade bilen efter behov, og det giver dig en af de største fordele ved elbilen: Den er altid klar til at køre. Du slipper fremover for besøg på tankstationer i hverdagen. I stedet klares det, når bilen holder i indkørslen.

Opladning ude: De offentlige ladestationer bruges af de elbilister, der ikke kan få hjemmeladning, eller når du er på farten. Her kan man finde både hurtig- og lynladning, og forskellen er, hvor hurtigt der bliver ladet op. Lynladning er det, der går hurtigst, og en nem måde hurtigt at få flere kilometer på bilen. Man kan også benytte lynladere og 11/22 kW-ladere på offentlige ladestandere.

Clever Hjemmelader

Hjemmelader

Ladeeffekten er typisk 11 kW, men kan være op til 22 kW.

Kaldes også for normallader, der dækker over de ladere, som findes på offentlige steder.

En fuld opladning tager typisk op til seks-syv timer.

Clever Hurtiglader

Hurtiglader

Ladeeffekten er på 23-99 kW.

Findes typisk ved indkøbscentre, hvor man har lidt bedre tid til at lade og derfor ikke har brug for en lynlader.

Her kan man lade batteriet op på en times tid.

Clever Lynlader

Lynlader

Ladeeffekten er over 100 kW.

Den findes typisk ved rastepladser, tankstationer og andre steder, hvor man hurtigt skal kunne komme videre.

Her kan man lade batteriet op på under 30 minutter.

Skal jeg have ladeboks?

Ja, det skal du – i hvert fald hvis du har mulighed for det. Har du ikke det, bruger du bare det offentlige ladenet.

Du har måske hørt om mormorladeren eller nødladeren til plug-in hybridbiler, men sådan en følger ikke med til elbilen. Den kan tilkøbes, men det tager alt for lang tid at oplade en elbil med den løsning, for den lader kun med 2,3 kW. Det er desuden noget Sikkerhedsstyrelsen fraråder.

For en Tesla Model 3 Long Range med et batteri på 82 kWh vil tage omkring 35 timer om at lade op på en mormorlader. Bruger du i stedet en ladeboks, der lader med 11 kW, vil det tage omkring 7,5 time at lade fra 0-100%.

Så ja, har du elbil, skal du have en ladeboks.

 

Hvad er AC-ladning og DC-ladning?

Hvad er forskellen på AC-ladning og DC-ladning?

AC-ladning er hjemmeladning eller ladning på normalladere op til 22 kW.

DC-ladning er hurtig- og lynopladning ved offentlige ladestandere.

Hvad er AC-ladning?

AC-ladning er opladning med vekselstrøm. Det er den strøm, du har i hjemmet.

AC står for Alternating Current, som er det engelske navn. For at få AC-strøm på batteriet i din elbil, skal den omformes til DC-strøm, og bilen er derfor udstyret med en transformer.

Den typiske elbils transformer leverer op til 11 kW, men der er modeller, som kan levere op til 22 kW. Det er den billigste måde at få strøm på bilen, men også den metode der tager længst tid.

Hvad er DC-ladning?

DC-ladning er opladning med jævnstrøm, og det er en strøm, der kan komme direkte på elbilens batteri. Der er ikke brug for transformer, og derfor kan DC-ladestandere levere en større strømstyrke/ladeeffekt.

DC står for Direct Current, som er det engelske navn for jævnstrøm.

Det giver en hurtig opladning, men er også en dyrere løsning. Ifølge Clever bruger én lynladestander lige så meget strøm som 50 parcelhuse. 

Sådan får du en ladeboks

Zapp Ladeboks

Køb af ladeboks

Du køber selv en ladeboks og får installeret. Det kan være en ladeboks fra Zapp, Easee og Zaptec, eller fra en udbyder, der også tilbyder leje af ladebokse. Køber du den fra en udbyder, er installationen typisk inkluderet i prisen.

Det er den dyreste måde at etablere en ladeboks derhjemme, men giver dig fuld råderet over boksen og frit valg i forhold til elleverandør.

De fleste tilvælger et refusionsabonnement, så du kan få elafgiften refunderet. Det er en god idé, hvis du ikke modtager refusion i forvejen. Det gør du, hvis du har solceller eller varmepumpe. 

Køb af ladeboks - frihed og fuld råderet

Der kan være mange grunde til at købe ladeboksen: Du vil gerne eje boksen og kan tage den med, hvis du skal flytte. Du ønsker ingen løbende lejeudgifter eller abonnementer. Du får i forvejen refusion og har derfor ikke brug for at få et refusionsabonnement.

Det er i hvert fald i de tilfælde, du skal overveje et køb af ladeboksen. Det er nok prisen, der afholder de fleste fra at købe boksen. For det er dyrere end for eksempel at leje den, og der kan gå år, før det bedre har kunne betale sig at købe boksen fremfor at leje den og betale for den månedligt. 

Men der er også fordele ved at købe ladeboksen. Du har en udgift lige nu og her, men ingen løbende udgifter. Du kan frit vælge elleverandør og er ikke bundet et bestemt sted. Du kan tage ladeboksen med, hvis du flytter, og du kan frit vælge, om du skal have et refusionsabonnement, hvor du får elafgiften refunderet.

Det kan altid betale sig med refusionsabonnement, når du har en elbil - med mindre du i forvejen får elafgiften refunderet, fordi du har solceller eller varmepumpe. I så fald skal du ikke have det.

OK Ladestander Hjemme

Leje af ladeboks

Du kan vælge at leje ladeboksen og betale en månedlig lejeudgift, som typisk også indeholder et service- og refusionsabonnement. Det kan fås hos udbydere som Norlys, OK og Andel.

Det er den billigste måde at få en ladeboks, men du binder dig til en månedlig udgift, og ofte også til elleverandøren.

Leje af ladeboks - nemt og billigt

Hvis det skal være både nemt og billigt, når du vælger ladeboks, skal du vælge at leje den. Det er den billigste måde at komme i gang på, og der går flere år, før det er blevet dyrere end at købe ladeboksen. Flere udbydere tilbyder desuden, at du kan købe ladeboksen fri, og du kan derfor ombestemme dig senere, hvis du ønsker at beholde ladeboksen.

Når du lejer ladeboksen, betaler du et mindre beløb i startomkostninger, og så er der en månedlig lejeudgift. Den månedlige lejeudgift inkluderer typisk også service- og refusionsabonnement, så du får elafgiften refunderet (med mindre du har solceller eller varmepumpe). 

Ulempen kan være, at du binder dig til din ladeudbyder, men da det typisk er energiselskaber som Norlys, OK og Andel, er det alligevel ofte dem, der forsyner dig med el i forvejen. Derfor gør det ikke den store forskel, at du får ladeboksen fra dem. 

Læs om OK ladeløsning

Clever Homecharging

Abonnement

Du kan få ladeboks hos Clever, hvor du får et månedligt abonnement, der dækker både ladeboks og strøm. Det er teknisk set en lejeaftale, fordi du ikke ejer ladeboksen, men du får samtidig strøm til bilen inkluderet i prisen - også på det offentlige ladenetværk.

For mange er Clever en dyrere, men bekvem løsning, fordi man kender prisen for sit elforbrug hver måned.

Har man en årlig kørsel på 30.000 km eller derover, kan Clever sagtens betale sig.

Abonnement - fuldt overblik over biløkonomien

Med en abonnementsløsning, der indeholder både ladeboks og den strøm, du bruger til elbilen, får du det fulde overblik over din biløkonomi. Det er præcis, hvad Clever tilbyder.

Her betaler du for at få opsat ladeboksen, og så er der et løbende abonnement, der inkluderer strøm, service, refusion og leje af boksen. Det er en fast pris, hvor der dog kan tillægges et energitillæg, hvis den gennemsnitlige strømpris for en måned er over 0,89 kr./kWh (inkl. moms). Der har ikke været tillæg siden februar 2023. 

Hos Clever kan du lade både hjemme og ude på ladenetværket til samme pris. Det giver dig fleksibilitet og gør det virkelig nemt og bekvemt at have elbil. Clever har Danmarks største ladenetværk, så det er nemt at finde en ladestander.

Du kan dermed lade alt, hvad du vil for et fast beløb. Det giver ro og tryghed i biløkonomien.

Mere om Clever ladeløsning

Værd at vide om ladeboksen

Installation af ladeboks

Det er en autoriseret elinstallatør, der skal installere din hjemmelader. Køber du en ladeboks, kan du kontakte en elektriker og få en pris for installationen. Lejer du den eller har boksen gennem Clevers abonnementsordning, får man installation med i prisen. Det er en standardinstallation, som langt de fleste kan bruge. Her får man trukket kabel, tilføjet ladeboksen til huset eltavle og monteret ladeboksen, hvor man ønsker.

Der kan være tilkøb, særligt hvis der graves, så snak med installatøren på forhånd, så du har en fast pris på arbejdet. Det kræver ikke tilladelser eller andet at få installeret ladeboksen.

Afhængig af hvilken løsning du vælger, kan der være ventetid på at få ladeboksen installeret.

Serviceaftale på ladeboksen

Ladeboksen kan som alt andet elektronik gå i stykker og blive ramt af nedbrud. Derfor tilbyder flere udbydere et service- og refusionsabonnement, hvor du får refusion for elafgiften og en serviceaftale på ladeboksen. Skulle der ske noget med boksen, vil du få den repareret eller installeret en ny. Og det er jo meget rart hurtigt at kunne få boksen erstattet, når man er afhængig af den til opladning af bilen.

Generelt skal man ikke forvente, at ladeboksen skal udskiftes i de næste mange år. Dens holdbarhed er på mindst 10 år ved normal brug. Så synes du, at det lige nu er en stor investering, er det ikke sådan, du skal skifte den om nogle år.

Oplad elbilen, når strømmen er billigst

De fleste ladebokse og elbiler er indrettet, så du kan udskyde opladningen og dermed lade, når det er billigst. Flere udbydere kan lave en såkaldt intelligent opladning, hvor app’en selv udregner, hvornår det bedst kan svare sig at lade.

Ellers kan du manuelt bede den starte opladning, når du kan se, at strømmen er billigst eller i et fast system, så den kun lader i nattetimerne.

Hvilken ladeløsning skal jeg vælge?

Der er mange forskellige udbydere på markedet, og hvilken ladeløsning du skal vælge, afhænger af om du kan få hjemmelader og dit kørselsbehov.

Vi har i Ladeguiden set nærmere på, hvilken løsning der er billigst, så du kan få overblikket og forhåbentligt finde den helt rigtige ladeløsning til dit behov.

Se hele ladeguiden her

Se alle vores brugte elbiler

Alle brugte biler