Hurtiglader

Hvilken ladeløsning skal du vælge til din elbil eller plug-in hybrid?

Den store ladeguide 2023

Er det tid til at skifte bilen ud med en elbil eller en plug-in hybrid? Så er du bestemt ikke alene! Salget af elbiler og plug-in hybridbiler stiger år for år, og når man skifter brændstofbilen ud med en elektrisk, skal du nu lige pludselig til at forholde dig til opladning. 

Der er flere måder at gøre det på, og du kan her på siden blive klogere på de forskellige opladningsmuligheder, som kan bruges til både elbiler og plug-in hybridbiler.

For at regne ud, hvilken opladningsløsning der er billigst og bedst for dig, afhænger det både af, om du kører i en elbil eller plug-in hybrid kombineret med dit kørselsbehov og dermed behov for opladning. Derfor har vi lavet to forskellige guides, der gennemgår, hvordan du finder den bedste løsning til hver biltype. 

Ladeguide til elbil    Ladeguide plug-in hybrid

Ladeguide til elbiler

Overvejer du en elbil, eller har du allerede købt en, så har du nok opdaget, at der er utrolig mange måder at betale for strømmen på. Du kan eje eller leje ladeboksen, betale for et abonnement eller bare selv betale den rene strømpris. 

I denne ladeguide til elbiler gør vi dig klogere på de forskellige ladeløsninger og sammenligner priserne på de mest udbredte ladeudbydere. 

Guiden findes også som video, som du kan se her. Bemærk priser og tal kan have ændret sig siden videoens publicering. 

Læs guiden her

Ladeguide til plug-in hybrid

Har du en plug-in hybrid, eller overvejer du at købe en, så skal du også tage stilling til, hvordan batteriet skal oplades. Fordi den også kører på brændstof, oplader mange den blot derhjemme og tanker brændstof, når de er på farten.

I denne ladeguide til plug-in hybridbiler gør vi dig klogere på de forskellige ladeløsninger og sammenligner priserne på de mest udbredte ladeudbydere. 

Guiden findes også som video, som du kan se her. Bemærk priser og tal kan have ændret sig siden videoens publicering. 

Læs guiden her

Forskellige lademuligheder

Uanset om du vælger en elbil eller en plug-in hybrid, er der forskellige måder at oplade dem på. 

 

Mormorlader

Nødlader (mormorlader)

Nødladeren følger med bilen og bruges til opladning hos gæster (mormor) eller som nødløsning derhjemme.

Ladestander

Offentlig ladestander

Offentlige ladestandere/lynladere giver mulighed for at oplade på farten og er typisk kraftigere end en almindelig ladeboks. De findes for eksempel på tankstationer og parkeringspladser.

Kia Ceed Phev 3610 Edit

Ladeboks

Opladning derhjemme sker med en ladeboks. Den kan enten lejes med en abonnementsløsning, eller du kan købe den selv og få installeret.

Tip: Udregn ladetiden

Når du skal udregne ladetiden, kan du tage batteriets effekt i kWh og dividere med den ladeffekt, du kan komme i nærheden af. Hvis batteriet for eksempel er på 70 kWh, og du skal oplade hjemme med 11 kW, vil det tage omkring 6,4 timer. Kan du komme til en lynlader på 150 kW og elbilen kan klare dette, vil det i teorien tage under en halv time. I praksis vil effekttab og batteritemperatur også her forlænge ladetiden en smule.

Mormorlader

Hvad er en nødlader (mormorlader)?

Den såkaldte nødoplader følger med bilen, og den har fået navnet mormorlader, fordi den er beregnet til at bruge på besøget hos mormor, der ikke har en ladeboks. Laderen har et særligt stik til bilen i den ene ende (Type 2) og så et almindeligt DK-strømstik i den anden ende. Bilen kan dermed lade direkte fra en almindelig stikkontakt og til den pris per kWh, du normalt betaler for din strøm.

Nødladeren er begrænset til en kontinuerlig belastning på maksimum seks ampere (1,4 kW). Ellers er der risiko for, at ledninger kan smelte og i værste fald bryde i brand. Man kan også tilkøbe en kraftigere mormorlader, der kan lade med 16 ampere (3,7 kW), men den skal tilsluttes et strømstik med egen sikringsgruppe i strømtavlen, og som er forsikret med 16 ampere.

Generelt anbefaler Sikkerhedsstyrelsen kun at bruge mormorladeren som en nødlader. Det kan du læse mere om her.

Fordele og ulemper ved mormorladeren

Fordele:

  • Kan bruges alle steder til opladning
  • Følger med bilen, og du skal derfor ikke have købt ekstra

Ulemper:

  • Forlænger opladningstiden markant
  • Betaler fuld pris for strømmen uden mulighed for abonnementsordning eller refusion
  • Skal kun betragtes som nødløsning i følge Sikkerhedsstyrelsen
Ladestander

Offentligt ladenetværk til dig på farten

Det offentlige ladenetværk er ladestandere, som er tilgængelige, når du er på farten. Fordelen ved det offentlige ladenetværk er, at de ofte er placeret ved supermarkeder, tankstationer, parkeringspladser og andre steder, hvor du nemt kommer forbi. Det gør det muligt at oplade, mens du handler eller ordner andre praktiske formål, og så er bilen klar, når du skal hjem. De offentlige ladestandere er typisk såkaldte lynladere eller hurtigladere, som kan lade med en effekt fra 50-400 kW.

Bemærk, at deler du en offentlig ladestander med en anden elbil, halveres laderens fulde effekt. Derudover opnår elbiler kun den fulde ladeeffekt i kortere perioder, da der også er et effekttab i ladekablet og temperaturen på batteriet kan være for høj eller for lav alt efter årstiden.

Fordele og ulemper ved offentlige ladestandere

Fordele:

  • Kan oplade på farten, og når du løber ærinder, så bilen er klar, når du er færdig
  • Kan kombineres med abonnement til hjemmeladning, så du altid kan få el på bilen til en bedre pris, uanset om du er ude eller hjemme

Ulemper:

  • På tankstationer kan det være en dyrere løsning, hvis du ikke har abonnement
  • Ventetid eller kø ved standeren
Kia Ceed Phev 3610 Edit

Opladning med ladeboks

Når bilen skal oplades derhjemme, sker det - oftest - med en ladeboks. En mormorlader skal betragtes som en backup, og derfor får de fleste med elbil eller plug-in hybrid en ladeboks installeret. 

Den skal installeres af en autoriseret elinstallatør, men så må den også trække hele 3x16 ampere fra din gruppetavle – eller hvad der svarer til en effekt på 11 kW. Den kan derfor oplade din bil markant hurtigere end en mormorlader.

Nogle elbiler kan sågar oplade med 22 kW, men det kræver 32 ampere, og det er de færreste husstande, som har dette. Denne effekt vil kræve en opgradering af både stikledning og forsikringen i gruppetavlen, som økonomisk sjældent står mål med udbyttet.

Fordele og ulemper ved ladeboks derhjemme

Fordele:

  • Kan oplade om natten eller andre tidspunkter, når du er hjemme, så bilen er fuldt opladt, når du skal bruge den
  • Lader hurtigere end mormorladeren

Ulemper:

  • Det koster omkring 10.000 kr. at få en ladeboks og få den installeret 

Læs flere bilnyheder i vores bilmagasin