Nyheder fra bilens verden

Michael Schumacher fylder 50 år torsdag den 3. januar 2019 - og det har producenten af supersportsvognen Ferrari valgt at fejre med en helt særlig udstilling, der er dedikeret til det tyske ikon. Michael Schumacher er den mest succesfulde Ferrari-kører i Formel 1 nogensinde og vandt det eftertragtede Formel 1-mesterskab fem år i træk med "den stejlende hingst". Ialt vandt "Schummi" Formel 1-VM syv gange, hviilket er rekord.

 

Ord som "ikonisk", "unik" og "legendarisk" er der desværre en tendens til at drive rovdrift på - men netop i tilfældet Michael Schumacher må man bare erkende, at ordene er velvalgte.

Over en periode på 11 år (fra 1994 til 2004) lykkedes det Michael Schumacher at vinde verdensmesterskabet i Formel 1 hele syv gange - det har ingen anden racerkører gjort. Næstbedst på den liste er Juan Manuel Fangio og Lewis Hamilton, der hver har sejret fem gange. Schummi Ferrari Museum 2

Torsdag den 3. januar 2019 fylder Michael Schumacher 50 år, og det har den italienske sportsvognsproducent Ferrari valgt at fejre med en særudstilling på deres eget museum i Maranello. Det hedder Museo Ferrari Maranello.

Vandt VM fem år i træk

Udstillingen hedder slet og ret "Michael 50" - og den er en hyldest til en helt særlig racerkører, som blev Ferraris bedste nogensinde.

De fem Formel 1-verdensmesterskaber fra 2000 til 2004 blev alle kørt hjem bag rattet i en Ferrari - og det skete i flere sæsoner med en meget stor margin ned til nummer to. I 2003 var der dog spænding nærmest til sidste runde mellem Michael Schumacher, finske Kimi Räikkönen og colombianske Juan Pablo Montoya. Schummi1 norm

Tyskeren endte dog med at sikre sig et point i sidste løb, og da Kimi Räikkönen "blot" fik otte og Juan Pablo Montoya fik nul - så endte det altså med endnu en gevinst til Michael Schumacher og Ferrari.

Valgte at vende tilbage 

Ved Formel 1-verdensmesterskabet i 2005 fik Michael Schumacher mindre end halvt så mange point som Fernando Alonso på førstepladsen - og han blev blot nummer tre det år. Året efter var "Schummi" bedre med, og endte på en andenplads, blot 13 point efter Alonso.

Derefter stoppede den syvdobbelte Formel 1-mester - men i 2010 valgte han at vende tilbage til sporten, denne gang som kører for Mercedes. Schummi3 norm

Hverken vogn eller kører kunne dog hamle op med de bedste, og i de tre sæsoner, hvor Michael Schumacher atter kørte Formel 1, blev der kun tale om sekundære placeringer. I et enkelt løb i 2012-sæsonen kom Michael Schumacher på podiet med en tredjeplads - men han sluttede sæsonen som nummer 13.

Blev kvæstet i skiulykke

I efteråret 2012 meddelte Michael Schumacher, at han ville indstille sin karriere. Bare et år senere var han imidlertid ude for en skiulykke i Frankrig, da han den 29. december 2013 faldt og slog sit hoved mod en sten.

På trods af, at han bare skihjelm ved ulykken, kom tyskeren alvorligt til skade, og han blev fløjet til hospitalet i Moûtiers og senere Grenoble, hvor han kom i behandling hos specialister i hoved- og hjerneskader. Schummi2 norm

Det kom senere frem, at Schumachers tilstand var mere kritisk end først antaget, og at han var lagt i kunstigt koma som følge af en hjerneblødning.

Et halvt år på sygehuset

Han opholdt sig på hospitalet i Grenoble i næsten et halvt år, inden hans manager, Sabine Kehm, den 16. juni 2014 kunne meddele, at Schumacher var ude af koma, og at han havde forladt hospitalet for at indlede sin rehabilitering på en klinik. Fra september 2014 fortsatte han genoptræningen i sit hjem i Schweiz.

Ved udgangen af december 2015 kunne Schumachers advokat, Felix Damm, oplyse, at genoptræningen fortsatte i hjemmet, og at man ikke havde yderligere oplysninger til offentligheden om Schumachers tilstand. Schumacher

I forbindelse med motorsportsikonets runde fødselsdag er der skrevet mange portrætter - men fælles for dem alle er, at hovedpersonen selv ikke har deltaget i et eneste af dem.

Familien er meget privat

Michael Schumacher har gennem hele sin karriere været yderst privat, og denne taktik bliver holdt i hævd. Der er stort set kun tale om gisninger og gætterier - og offentligheden har ingen anelse om, hvordan fødselaren har det.

Tilbage i november kunne præsidenten for Det Internationale Automobilforbund, Jean Todt, dog fortælle, at han havde overværet det brasilianske Grand Prix sammen med den mangedobbelte verdensmester. Men hvordan det var forløbet, kom han ikke nærmere ind på. Var de to til stede i Sao Paulo - eller skete det foran fjernsynet hjemme i privaten i Scweiz?

Få kommer tæt på den mangedobbelte verdensmester - men alle kan nu komme tæt på historien om ham, hvis man vælger at gæste "Museo Ferrari" i Maranello. Ifølge rygterne skulle det være hele turen værd.

Læs mere om udstillingen her - og om fødselaren her.

(Kilder: F1.com, ferrari.com, dr.dk, Wikipedia.org med flere)

Schummi Ferrari Museum