UDSALG PÅ DEMOBILER -  Gå på jagt i vores store udvalg af demobiler og fang store besparelser   SE BILERNE
Årets bil 2019

26 jurymedlemmer fra Motorjournalisternes Klub Danmark var ikke i tvivl: Årets Bil i Danmark 2019 hedder Ford Focus. Det blev onsdag aften afgjort ved en stor gallafest i Hvidovre i anledning af kåringens 50 års jubilæum. Peugeot 508 og Hyundai Kona endte på anden- og tredjepladsen. En helt særlig Alfa Romeo vandt en helt særlig pris.

 

Onsdag den 23. januar var der fest i bilbranchen, da kåringen af Årets Bil i Danmark 2019 blev afviklet ved Forstadsmuseet i Hvidovre. 

Finalefeltet bestod af Ford Focus, Hyundai Kona, Jaguar i-Pace, KIA Ceed og Peugeot 508 - og efter en lidt tøvende start endte Ford Focus med at trille afsted med en meget sikker sejr. Fotoet til højre viser - fra venstre - Ford Danmark-direktør Jann Kämäräinen, Ford-pressechef Lene Dahlquist og MKD-formand Karsten Lemche. rets Bil I Danmark 2019

Det er Motorjournalisternes Klub Danmark (MKD), der står bag kåringen, og Ford Focus er den 51. bil i rækken, der oplever den ære at kunne kalde sig årets bil.

Jaguar tog føringen

26 MKD-medlemmer var med i dette års jury, og selve optællingen af stemmer foregår på stort set samme måde, som ved det internationale Melodi Grandprix - altså en ad gangen.

Og efter første stemmeseddel lå Jaguar i-Pace i spidsen med maksimumpoint - og man anede et kort øjeblik noget af en overraskelse. Men den fortonede sig hurtigt.

Efter den første tredjedel af stemmerne var talt op, var der nærmest dødt løb mellem Ford Focus og Hyundai Kona, men siden så den velsmurte Focus sig ikke i bakspejlet, og modellen endte med 187 point. AaBD19 3

Usædvanlig vellykket

Undervejs blev Hyundai Kona overhalet af franskmændenes svar på en Passat - 508'eren, der altså endte på andenpladsen med 132 point. Kona måtte nøjes med 127 point, og KIA Ceed og Jaguar i-Pace sluttede feltet af med henholdsvis 112 og 92 point. 

Altså var der færre point, som skilte nummer to fra nummer fem - end der var mellem vindermodellen og andenpladsen.

Hele 14 ud af de 26 jurymedlemmer havde da også Ford Focus som sin favorit - og det handler blandt andet om, at Focus er både fornuftig, velkørende, rummelig og godt bygget. Og så er den faktisk rigtig skarpt prissat og helt generelt usædvanlig vellykket, skriver blandt andre Jyllands-Posten

AaBD19 2

God bil til familien Danmark

- Ford Focus er bilen for den køreglade fører, og den fås med en virkelig velskiftende automatgearkasse, der løfter køreoplevelsen. Pladsforholdene i kabinen er også blevet bedre. Det er en god bil til familien Danmark. Men jeg savner en plugin-hybrid eller eludgave af Focus, fortæller Karsten Meyland Lemche.

Ud over at være testkører på FDM/Motor er han formand for Motorjournalisternes Klub Danmark. 

Som sagt blev Ford Focus bil nummer 51, der kan kalde sig Årets Bil i Danmark - og årsagen til den helt store fest, der foregik på Forstadsmuseet ved Filmbyen i Hvidovre, er netop 50-året for den første årets bil. 

Fra Capri til Focus

Det var en Ford Capri, som vandt tilbage i 1969, og netop den model var kørt i stilling inden for i den cirkus-sal, der lagde slidt trægulv til fejringen og kåringen onsdag aften. AaBD19 6

På Forstadsmuseet er samtlige 50 - og altså nu 51 - årets bil-biler udstillet. Det kan man læse mere om her.

Den selvudnævnte blærerøv og bilentusiast Mads Christensen var sprechtallmeister aftenen igennem, og han strøede med både nænsom og morsom hånd bil-anekdoter ud over forsamlingen af motorjournalister, branchefolk og andre gæster. 

Klassisk Alfa Romeo hædret

Fire andre priser blev uddelt ved festlighederne, og her var den mest bemærkelsesværdige pris udnævnelsen af den bedste Årets Bil i Danmark-bil gennem tiderne.

Den ære tilfaldt Alfa Romeo 156, der i 1998 ræsede afsted med titlen. På en tæt andenplads kom Citroën GS fra 1971 og tredjepladsen gik til Volkswagen Golf I fra 1975. AaBD19 4

At det blev netop 156'eren skyldes en afstemning, som museet har haft kørende på sin Facebook-side. Her havde mere end 450 deltaget. 

De tre øvrige priser var en række ærespriser uddelt af MKD, som gik til henholdsvis Peugeot 508, Ford Fiesta ST samt Hyundai/KIA i forening.

Mulighed for endnu en titel

Det er faktisk anden gang, at Ford Focus vinder Årets Bil-kåringen - og tredje gang, hvis vi tæller 1981-sejren med Ford Escort (forgænger for Focus) med. Da Focus blev introduceret i 1999 vandt den også.

Ialt har Ford nu vundet kåringen otte gange, og mangler blot en enkelt gevinst for at komme på niveau med Fiat.

Ford Focus er i øvrigt også med i finalefeltet ved Årets Bil i Europa, som afgøres primo marts. Her er ialt syv biler med i finalen.

Du kan læse meget mere om Ford Focus her.

AaBD19 1
Fra venstre er det MKD-formand Karsten Lemche, Ford-pressechef Lene Dahlquist og Ford Danmark-direktør Jann Kämäräinen.

 

AaBD19 4
Mads "Blærerøv" Christensen var brandvarm sprechtallmeister i den gamle cirkusbygning. 

rets Bil I Danmark 2019
Fotoet viser - fra venstre - Ford Danmark-direktør Jann Kämäräinen, Ford-pressechef Lene Dahlquist og MKD-formand Karsten Lemche.

AaBD19 5
Hvidovre-borgmester Helle Adelborg (A) holdt flere indlæg under aftenens store fest.