Årets bil 2018

Viborg overst2

Museum har samlet 50 ikoniske bilmodeller under samme tag 

Prins Joachim fik lov at åbne sikkerhedsselen og dermed biludstillingen "Familien Danmark på hjul", der virkelig er en tur down memory lane. Samtlige 50 vinderbiler fra Årets Bil i Danmark i perioden 1969 til 2018 er udstillet sammen med en række tidstypiske effekter.

Der var på alle måder fuldt hus, da Viborg Museum og Forstadsmuseet fredag den 5. oktober havde inviteret til officiel åbning af udstillingen "Familien Danmark på hjul".

På den ene side var mødesalen således proppet til sidste mand og kvinde - og på den anden er selve udstillingsarealerne også fyldt op med samtlige de 50 biler, der er blevet kåret som "Årets Bil i Danmark" fra den spæde start i 1969 til den nyeste vinder - Seat Arona, der bærer titlen som Årets Bil i Danmark 2018.

En række veloplagte talere gjorde deres til, at åbningsfesten blev alt andet end kedelig - både formanden for MKD (Motorjournalisternes Klub Danmark, der står bag Årets Bil-kåringerne). Karsten Lemche, Viborg-borgmester Ulrik Wilbek og livsstils- og bilguru Christian Grau havde trykket speederen i bund. Viborg1

1969 var en rigtig god årgang
Den sidste taler i rækken var prins Joachim (og ja, det er ham, der ses på billedet til højre), der selv er meget glad for biler. 

Han kører klassisk motorløb og blev på behørig vis fragtet til åbningsseancen på Farvervej i Viborg i en knaldrød Ford Capri - altså en bil mage til den, der blev kåret som den første Årets Bil i Danmark. Det var i 1969.

- Det var på alle måder en rigtig god årgang, konstaterede prinsen, der da heller ikke undlod at gøre opmærksom på, at han selv kom til verden dét år.

Var tæt på at købe en Multipla
Prins Joachim viste klart, at han ved en hel del om biler - og han afslørede blandt andet, at han på et tidspunkt havde den noget specielle Fiat Multipla - som blev Årets Bil i Danmark 2000 - under overvejelse.

- I den periode havde vi fået behov for god plads, men vi valgte en anden model i stedet, fortalte prins Joachim. 

Efter den officielle åbning fik prinsen og de andre talere mulighed for at tage den første runde blandt de mange biler.

Bilerne flytter til Sjælland
Herefter åbnede udstillingen for de øvrige gæster - og det bliver der ved med at være indtil den 30. december 2018.

Dernæst er der flyttedag - og samtlige biler og andet grej fra udstillingen rykker til København. "Familien Danmark på hjul" fortsætter på Forstadsmuseet i Hvidovre fra den 24. januar til den 22. april 2019.

Man kan læse meget mere om den helt særlige udstilling her. Læs også om kåringen af Årets Bil i Danmark 2019 her.

Se flere billeder fra åbningen herunder:

Her ses forrest til venstre Alfa Romeo Giullietta og til højre Simca 1307:
Viborg2

Fiat 126 ses her forrest i billedet:
Viborg6

Chrysler Simca 1307 blev Årets Bil i Danmark i 1976:
Viborg9

Der er også andet end biler udstillet - blandt andet en telefonboks:
Viborg3

Midt i billedet ses Volkswagen Polo og Ford Sierra:
Viborg4

Et nedslag på et ungdomsværelse i de tidlige 1990'ere:
Viborg5