Vinterdaek

Alt du skal vide om vinterdæk

Et vinterdæk giver bedre vejgreb, når det er koldt, glat, og der ligger sne. Skift i god tid, så du er klar til vintersæsonen. 

Her på siden kan du blive klogere på vinterdæk. 

Book hjulskifte

Alt om vinterdæk

Vinterdæk til bilen - din guide

- Med et vinterdæk står bilen bedre fast i koldt vejr - vi gør dig klogere på alle fordele

Når vinteren nærmer sig, er det på tide at skifte sommerdækkene ud med vinterdækkene. Det er nemlig sikrest at køre med vinterdæk, når der er sne, og det er vådt, glat og koldt. 

Vinterdæk har mange riller, som kan lede sjap og sne væk og fastholde et godt greb i vejbanen. Vinterdækkets gummi er desuden mere blødt end på sommerdækket, fordi det blødere gummi er mere fleksibelt og bedre kan holde til de lavere temperaturer om vinteren. 

Her kan du blive klogere på vinterdæk til bilen.

Book tid til skift til vinterdæk

Daekdag2022

Hvorfor skal der vinterdæk på bilen?

Vi anbefaler altid, at du vælger dæk efter årstiden, fordi det giver et bedre vejgreb. Hvis du bruger sommerdæk om vinteren, så er det som at gå i snevejr med glatte lædersko. Det giver en længere bremselængde, hvis du ikke har de passende dæk på bilen i forhold til vejret.

Nielsen Car Group, der ejer Bjarne Nielsen, har faktisk lavet en test af bremselængden. Det var plug-in hybrider og elbiler, der blev testet, og testen viste markant forskel på, om dækkene var de rette til vejen.

For at opnå greb om vinteren skal dækket have riller, der er designet til vinterforhold. De er dybere og formet i et mønster, der sørger for at kanalisere vand og sne væk fra overfladen, så de får bedre greb i vejbanen.

Bridgestone Blizzak LM005 Sne

Hvornår skal der vinterdæk på bilen?

Det store spørgsmål er så, hvornår er det mest optimale tidspunkt at skifte til vinterdæk. I Tyskland siger man, at man kører med vinterdæk ”von O bis O”, hvor der menes ”von Oktober bis Ostern”, altså fra oktober til påske. Den regel kan være meget god at have i baghovedet, og ellers anbefales det at skifte til vinterdæk, når temperaturen er under syv grader.

Hvad er forskellen på vinterdæk og helårsdæk?

Vinterdæk er designet og udviklet til at blive brugt om vinteren, mens helårsdæk kan bruges hele året. Helårsdæk er ikke optimeret særligt mod kørsel på en bestemt årstid, og det er et allround dæk. Det vil derfor komme til kort på snevåde veje, hvor vinterdækket er både bedre og mere sikkert at bruge.

Daekhotel4

Må man køre med vinterdæk om sommeren?

Ja, i Danmark er der ingen regler for, om det skal være vinterdæk om vinteren og sommerdæk om sommeren.

Det anbefales dog at vælge dæk, der passer til årstiden. Ved at køre med vinterdæk om sommeren får du nemlig slidt dine vinterdæk markant hurtigere, ligesom bremselængden er en kortere med sommerdæk på tørre vejbaner.

Og så bruger du mere brændstof ved at bruge vinterdæk om sommeren, fordi der er mere friktion, når du har vinterdæk på bilen.

Hvad er reglerne for vinterdæk i Danmark?

Der er ikke regler om, at man skal bruge vinterdæk i Danmark, men det anbefales, at man vælger dæk efter årstiden. Dækkene er nemlig designet til de forskellige årstider, og det har stor betydning for blandt andet bremselængden, om du har det rette dæk på bilen.

Der er dog regler for, hvornår du må anvende pigdæk – det er i perioden 1/11-15/4. For begge gælder det, at hvis der er vinterdæk eller pigdæk, skal det være på alle hjul. Du må altså ikke køre med to sommerdæk og to vinterdæk.

Af lovpligtigt sikkerhedsudstyr skal der være:

- Advarselstrekant
- Sikkerhedsvest
- Nummerplade skal være tyverisikret

Hvad er reglerne for vinterdæk i udlandet?

Der er forskellige regler for vinterdæk, alt efter hvilket land du befinder dig i. Skal I på køreferie i løbet af vinterhalvåret, så er det en god idé at være opdateret. De regler, vi har i Danmark, er nemlig ikke de samme som i andre lande. 

Regler for vinterdæk i Norge

Den enkelte bilist (også udenlandske turister) skal sikre sig, at bilen kan køre i vintervejr. Det betyder i praksis, at der kræves vinterdæk, når vejret tilsiger det, eller at der som minimum medbringes et sæt snekæder. Pigdæk og snekæder er tilladt fra 1/11 - mandag efter påske. Vinterdæk skal have min. 3 mm. mønster.Lovpligtigt sikkerhedsudstyr:

- Avarselstrekant
- Vinterdæk min. 3 mm. mønster

Regler for vinterdæk i Sverige

Det er påbudt at anvende vinterdæk i perioden 1/12 - 31/3, når vejret tilsiger det. Pigdæk og snekæder er tilladt fra 1/10 - 15/4, hvis der er sne og is på vejen. Vinterdæk skal have min. 3 mm mønster. Lovpligtigt sikkerhedsudstyr:

- Advarselstrekant
- Vinterdæk min. 3 mm. mønster

Regler for vinterdæk i Finland

Vinterdæk, med min. 3 mm mønster, er påbudt i perioden 1/12 - 1/3.

Regler for vinterdæk i Tyskland

Loven kræver 1,6 mm. men køretøjet skal være tilpasset vejrforholdende, herunder en efter forholdende egnet dækmontering, dvs. vintervejr = vinterdæk (dæk med M+S mærkning og/eller snefnugsymbol og min. 4 mm. mønster). Gælder også for udenlandske biler. Vinterdæk produceret efter 31/12 2017 skal være mærket med snefugsymbol, mens dæk produceret før må anvendes frem til 30/9 2024. Ved kørsel med vinterdæk, der bærer en lavere hastighedskode end bilens tophastighed, skal der i førerens synsfelt anbringes et mærkat, der angiver dækkenes max. hastighed. Lovpligtigt sikkerhedsudstyr:

- Advarselstrekant
- Sikkerhedsvest
- Miljøzonemærket
- Vinterdæk påkrævet i snevejr

Regler for vinterdæk i Schweiz

Pigdæk er tilladte i perioden 1/11 - 30/4, dog ikke på motor- og motortrafikveje. Undtaget er strækningerne A13 San Bernardino tunnelen og A2 St. Gotthard tunnelen. Med pigdæk er max. hastighed 80 km/t og bilen skal bære mærkat med pigdæksymbol. Snekæder er ikke påbudt, men ved kørsel i sne uden vinterdæk kan der idømmes bøde. Lovpligtigt sikkerhedsudstyr:

- Advarselstrekant
- Vinterdæk min. 3 mm. mønster

Regler for vinterdæk i Østrig

Pigdæk er tilladt fra Oktober - maj, men perioden kan forlænges, hvis vejret tilsiger det. Vinterdæk, snekæder eller pigdæk er nødvendige ved kørsel i bjergområder i vinterperioden. Brug af snekæder kan være påbudt ved skiltning og snekæder skal bære typegodkendelse V5117. Vinterdæk er obligatorisk fra 1/11 - 15/4 hvis der er sne og is på vejen, og der skal være mindst 4 mm mønster ellers betragtes dækket som værende et sommerdæk og må derfor ikke anvendes om vinteren. Lovpligtigt sikkerhedsudstyr:

- Advarselstrekant
- Sikkerhedsvest
- Førstehjælpskasse
- Vinterdæk når det er vinter

Regler for vinterdæk i Frankrig

Der er ingen særlige krav om vinterdæk. Snekæder må kun bruges, når der er sne/is og kan være påbudt ved skiltning. Pigdæk er tilladt fra lørdagen inden 1/11 til sidste søndag i marts. Max. hastoghed 90 km/t. Der skal klistres et pigdæksymbol bag på bilen. Lovpligtigt sikkerhedsudstyr:

- Advarselstrekant
- Sikkerhedsvest
- Alkoholtester

Regler for vinterdæk i Italien

Snekæder og pigdæk kan blive påbudt i bjergene (pigdæk er tilladt i perioden 15/11 - 15/3). Vinterdæk og snekæder er påbudt i Val d´Aosta 15/10 - 30/4. perioden kan forlænges, når vejret tilsiger det. Lovpligtigt sikkerhedsudstyr:

- Advarselstrekant
- Sikkerhedsvest til alle i bilen
- Snekæder/pigdæk er påbudt i visse bjergområder

Find de rigtige vinterdæk til din bil

Daek Storrelse2

Hvilke vinterdæk passer til min bil?

Når du skal finde den rette dækstørrelse til din bil, kan du enten kigge i bilens manual eller på mærkatet, som sidder i førersidens dør. Det er det samme sted, hvor du finder, hvilket dæktryk der skal være.

Tallet kan fx være 235/55R17 103V.

Vil du have en forklaring på, hvad tallet står for, så læs mere her.

 

Hvor meget mønster skal der være på vinterdæk?

Den mindste tilladte mønsterdybde er 1,6 mm.

Hvor meget luft skal der være i vinterdæk?

Du kan på mærkatet i bilens førerside se, hvilket dæktryk der skal være i dine vinterdæk.

Daek DOT Maerke

Hvornår er det tid til nye vinterdæk?

Hos Bjarne Nielsen anbefaler vi, at du skifter dine vinterdæk med nye, når der er 3 mm tilbage af dækmønsteret. Det giver dig sikkerhed for at bevare vinterdækkets gode egenskaber, og samtidig er du sikker på, at dækket kan holde til hele sæsonen.

Generelt kan dæk ikke blive for gamle, hvis de opbevares korrekt, og der er ingen regler for, hvor gamle dæk må være i Danmark. Gummiet bliver dog mere og mere stift med årene, og derfor kan det blive mindre komfortabelt at køre på dem.

Du kan se dækkenes alder på deres såkaldte DOT-mærke, der består af fire tal. De to første er uge og de to næste år. Så står der 2122, er dækket produceret i uge 21 i år 2022.

Bridgestone vinterdæk 695 kr.

Vi forhandler dæk fra Bridgestone - verdens største dækleverandør. Vi har et stort udvalg i dæk i alle størrelser på lager. Prisen afhænger af dækkets størrelse. Kontakt os og hør mere.

Fra pris pr. dæk
Vinterdaek Snesymbol

Hvordan kan man se på mærkningen, om det er vinterdæk?

Vinterdæk har to mærkninger: M+S mærkning samt et symbol med et bjerg med et snefnug i – det symbol kaldes 3PMSF.

M+S mærkningen står for Mud og Snow, og det angiver, at dækket er designet til at give bedre kørsel i sne og mudder. Der er ikke noget lovgivning om denne mærkning, og det er alene op til producenterne at sætte kriterierne.

Mærkningen 3PMSF står for Three Peak Mountain Snowflake, og det er en EU-mærkning, som viser, at dækket opfylder minimumskriterierne for bremse og trækkraft på snedækket vej. I Tyskland har der siden 1. januar 2018 været krav om, at vinterdæk skal have denne mærkning for at blive anerkendt som vinterdæk. Det skyldes, at sommerdæk også kan have M+S mærkningen uden at have vinterdækkets egenskaber.

Hjulskift2

Kan jeg selv skifte til vinterdæk på bilen?

Ja, du kan sagtens selv skifte hjul på bilen. Der er dog flere fordele ved at få det gjort på værkstedet. Du slipper for at flytte rundt på de tunge hjul og slipper for at opbevare det sæt, der ikke er i brug. På værkstedet kan hjulene desuden blive opbevaret som en del af prisen for skiftet.

Derudover tilbyder vi hos Bjarne Nielsen et sikkerhedstjek af bilen, når vi alligevel har den inde. Vi ser efter synlige fejl på bilen og kommer gerne med et tilbud på at få udbedret eventuelle fejl på bilen.

Du er desuden sikker på, at en fagmand har tjekket din dæk, inden de kommer på, så der stadig er mønster tilbage til at kunne køre sæsonen ud.

Læs mere om hjulskifte

Hjulhotel: Hjulskift og opbevaring på abonnement 99 kr.

Abonnement på hjulhotel inkluderer hjulskifte forår og efterår samt opbevaring på dækhotel af de afmonterede hjul.

pris pr. måned
Bridgestone Blizzak LM005 I Sne

Hvilke vinterdæk er bedst?

- Vi anbefaler vinterdæk fra Bridgestone

Bridgestone Blizzak LM005 er et rost vinterdæk, som er testvinder hos både Auto Express, Auto Zeitung og Auto Motor und Sport. Det bringer dig sikker igennem vinteren. Det kan bruges til milde, moderate og svære vinterforhold, så køreturen er sikker selv, når vejret skifter. Rillerne er dybe og formet i et zig-zag-mønster, som leder vand, sjap og sne væk fra dækkets overflade. På den måde får den et ekstra greb på vintervejene.

I dækkets gummiblanding er der Nanopro-Tech, som er en eksklusiv Bridgestone-teknologi, der er med til at forbedre dækkets vejgreb. Der er specielle 2D- og 3D-lameller i dækket, som er med til at forbedre bremselængden. De øger dækkets kontakt med vejen og bider gennem lag af sne og is for at give dig maksimal kontrol under kørsel.

Læs nyheder i vores Bilmagasin