Vinterdæk til bilen - din guide
Når vinteren nærmer sig, er det på tide at skifte sommerdækkene ud med vinterdækkene. Det er nemlig sikrest at køre med vinterdæk, når der er sne, og det er vådt, glat og koldt.
Vinterdæk har mange riller, som kan lede sjap og sne væk og fastholde et godt greb i vejbanen. Vinterdækkets gummi er desuden mere blødt end på sommerdækket, fordi det blødere gummi er mere fleksibelt og bedre kan holde til de lavere temperaturer om vinteren.
Her kan du blive klogere på vinterdæk til bilen.

Hvorfor skal der vinterdæk på bilen?
Vi anbefaler altid, at du vælger dæk efter årstiden, fordi det giver et bedre vejgreb. Hvis du bruger sommerdæk om vinteren, så er det som at gå i snevejr med glatte lædersko. Det giver en længere bremselængde, hvis du ikke har de passende dæk på bilen i forhold til vejret.
Nielsen Car Group, der ejer Bjarne Nielsen, har faktisk lavet en test af bremselængden. Det var plug-in hybrider og elbiler, der blev testet, og testen viste markant forskel på, om dækkene var de rette til vejen.
For at opnå greb om vinteren skal dækket have riller, der er designet til vinterforhold. De er dybere og formet i et mønster, der sørger for at kanalisere vand og sne væk fra overfladen, så de får bedre greb i vejbanen.

Hvornår skal der vinterdæk på bilen?
Det store spørgsmål er så, hvornår er det mest optimale tidspunkt at skifte til vinterdæk. I Tyskland siger man, at man kører med vinterdæk ”von O bis O”, hvor der menes ”von Oktober bis Ostern”, altså fra oktober til påske. Den regel kan være meget god at have i baghovedet, og ellers anbefales det at skifte til vinterdæk, når temperaturen er under syv grader.
Hvad er forskellen på vinterdæk og helårsdæk?
Vinterdæk er designet og udviklet til at blive brugt om vinteren, mens helårsdæk kan bruges hele året. Helårsdæk er ikke optimeret særligt mod kørsel på en bestemt årstid, og det er et allround dæk. Det vil derfor komme til kort på snevåde veje, hvor vinterdækket er både bedre og mere sikkert at bruge.

Må man køre med vinterdæk om sommeren?
Ja, i Danmark er der ingen regler for, om det skal være vinterdæk om vinteren og sommerdæk om sommeren.
Det anbefales dog at vælge dæk, der passer til årstiden. Ved at køre med vinterdæk om sommeren får du nemlig slidt dine vinterdæk markant hurtigere, ligesom bremselængden er en kortere med sommerdæk på tørre vejbaner.
Og så bruger du mere brændstof ved at bruge vinterdæk om sommeren, fordi der er mere friktion, når du har vinterdæk på bilen.
Hvad er reglerne for vinterdæk i Danmark?
Der er ikke regler om, at man skal bruge vinterdæk i Danmark, men det anbefales, at man vælger dæk efter årstiden. Dækkene er nemlig designet til de forskellige årstider, og det har stor betydning for blandt andet bremselængden, om du har det rette dæk på bilen.
Der er dog regler for, hvornår du må anvende pigdæk – det er i perioden 1/11-15/4. For begge gælder det, at hvis der er vinterdæk eller pigdæk, skal det være på alle hjul. Du må altså ikke køre med to sommerdæk og to vinterdæk.
Af lovpligtigt sikkerhedsudstyr skal der være:
- Advarselstrekant
- Sikkerhedsvest
- Nummerplade skal være tyverisikret
Hvad er reglerne for vinterdæk i udlandet?
Der er forskellige regler for vinterdæk, alt efter hvilket land du befinder dig i. Skal I på køreferie i løbet af vinterhalvåret, så er det en god idé at være opdateret. De regler, vi har i Danmark, er nemlig ikke de samme som i andre lande.
Regler for vinterdæk i Norge
Regler for vinterdæk i Sverige
Regler for vinterdæk i Finland
Regler for vinterdæk i Tyskland
Regler for vinterdæk i Schweiz
Regler for vinterdæk i Østrig
Regler for vinterdæk i Frankrig
Regler for vinterdæk i Italien
Find de rigtige vinterdæk til din bil

Hvilke vinterdæk passer til min bil?
Når du skal finde den rette dækstørrelse til din bil, kan du enten kigge i bilens manual eller på mærkatet, som sidder i førersidens dør. Det er det samme sted, hvor du finder, hvilket dæktryk der skal være.
Tallet kan fx være 235/55R17 103V.
Vil du have en forklaring på, hvad tallet står for, så læs mere her.
Hvor meget mønster skal der være på vinterdæk?
Hvor meget luft skal der være i vinterdæk?

Hvornår er det tid til nye vinterdæk?
Hos Bjarne Nielsen anbefaler vi, at du skifter dine vinterdæk med nye, når der er 3 mm tilbage af dækmønsteret. Det giver dig sikkerhed for at bevare vinterdækkets gode egenskaber, og samtidig er du sikker på, at dækket kan holde til hele sæsonen.
Generelt kan dæk ikke blive for gamle, hvis de opbevares korrekt, og der er ingen regler for, hvor gamle dæk må være i Danmark. Gummiet bliver dog mere og mere stift med årene, og derfor kan det blive mindre komfortabelt at køre på dem.
Du kan se dækkenes alder på deres såkaldte DOT-mærke, der består af fire tal. De to første er uge og de to næste år. Så står der 2122, er dækket produceret i uge 21 i år 2022.
Bridgestone vinterdæk 695 kr.
Vi forhandler dæk fra Bridgestone - verdens største dækleverandør. Vi har et stort udvalg i dæk i alle størrelser på lager. Prisen afhænger af dækkets størrelse. Kontakt os og hør mere.
Fra pris pr. dæk
Hvordan kan man se på mærkningen, om det er vinterdæk?
Vinterdæk har to mærkninger: M+S mærkning samt et symbol med et bjerg med et snefnug i – det symbol kaldes 3PMSF.
M+S mærkningen står for Mud og Snow, og det angiver, at dækket er designet til at give bedre kørsel i sne og mudder. Der er ikke noget lovgivning om denne mærkning, og det er alene op til producenterne at sætte kriterierne.
Mærkningen 3PMSF står for Three Peak Mountain Snowflake, og det er en EU-mærkning, som viser, at dækket opfylder minimumskriterierne for bremse og trækkraft på snedækket vej. I Tyskland har der siden 1. januar 2018 været krav om, at vinterdæk skal have denne mærkning for at blive anerkendt som vinterdæk. Det skyldes, at sommerdæk også kan have M+S mærkningen uden at have vinterdækkets egenskaber.

Kan jeg selv skifte til vinterdæk på bilen?
Ja, du kan sagtens selv skifte hjul på bilen. Der er dog flere fordele ved at få det gjort på værkstedet. Du slipper for at flytte rundt på de tunge hjul og slipper for at opbevare det sæt, der ikke er i brug. På værkstedet kan hjulene desuden blive opbevaret som en del af prisen for skiftet.
Derudover tilbyder vi hos Bjarne Nielsen et sikkerhedstjek af bilen, når vi alligevel har den inde. Vi ser efter synlige fejl på bilen og kommer gerne med et tilbud på at få udbedret eventuelle fejl på bilen.
Du er desuden sikker på, at en fagmand har tjekket din dæk, inden de kommer på, så der stadig er mønster tilbage til at kunne køre sæsonen ud.
Hjulhotel: Hjulskift og opbevaring på abonnement 99 kr.
Abonnement på hjulhotel inkluderer hjulskifte forår og efterår samt opbevaring på dækhotel af de afmonterede hjul.
pris pr. måned
Hvilke vinterdæk er bedst?
Hos Bjarne Nielsen anbefaler vi vinterdæk fra Bridgestone. Bridgestone er en af verdens førende producenter af dæk, og de leverer altid højeste kvalitet. Deres dæk Blizzak LM005 er testvinder hos både Auto Express, Auto Zeitung og Auto Motor und Sport, som roser dækket for at give fremragende styring på våd vej og samtidig sikre en kort bremselængde.

Som vinterdæk anbefaler vi Bridgestone Blizzak LM005
Bridgestone beskriver Blizzak LM005 som et dæk, der bringer dig sikker igennem vinteren. Det kan bruges til milde, moderate og svære vinterforhold, så køreturen er sikker selv, når vejret skifter. Rillerne er dybe og formet i et zig-zag-mønster, som leder vand, sjap og sne væk fra dækkets overflade. På den måde får den et ekstra greb på vintervejene.
I dækkets gummiblanding er der Nanopro-Tech, som er en eksklusiv Bridgestone-teknologi, der er med til at forbedre dækkets vejgreb. Der er specielle 2D- og 3D-lameller i dækket, som er med til at forbedre bremselængden. De øger dækkets kontakt med vejen og bider gennem lag af sne og is for at give dig maksimal kontrol under kørsel.