UDSALG PÅ DEMOBILER -  Gå på jagt i vores store udvalg af demobiler og fang store besparelser   SE BILERNE
Tips & tricks

Transportminister Ole Birk Olesen bakker op om, at de danske bilister skal køre bil, når de kører bil - og altså ikke foretage sig alt muligt andet. Nu har samtlige partier vedtaget, at det skal koste et klip i kørekortet at bruge mobiltelefonen, når man sidder bag rattet.

 

1500 kroner i bøde er simpelthen ikke nok. Det mener et enigt folketing, der netop har besluttet, at det fremover kommer til at koste et klip i kørekortet, hvis man for eksempel taler i telefon eller sender en sms, mens man sidder bag rattet i sin bil.

- Det er fuldstændig hensynsløst over for medtrafikanter og medpassagerer, hvis man lader sig forstyrre af sin telefon eller andre apparater, når man kører bil. Stop politiet foto Rigspolitiet

Det fortæller transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance i en pressemeddelelse fra Transportministeriet.

Risiko for ulykker øges

- Det er bilen, vejen og trafikken, der skal have førerens komplette opmærksomhed, når man kører bil, og derfor glæder det mig meget, at et bredt flertal har samme holdning, understreger Ole Birk Olesen.

Forskning og undersøgelser viser nemlig, at risikoen for ulykker øges, hvis man som fører koncentrerer sig om andre ting end at køre bil.

- Jeg bakker 100 procent op om budskabet ”Kør bil, når du kører bil”. Det er farligt for en selv, men i høj grad også for andre, hvis man er uopmærksom i trafikken, fortæller transportministeren.

Ifølge ham var uopmærksomhed en væsentlig årsag til sidste års dødsulykker i trafikken.

Reglerne bliver skærpet

- Derfor skærper vi nu reglerne, så man fremover også får et klip i kørekortet, hvis man taler i telefon, skriver beskeder, bruger tablets, indstiller håndholdt gps eller på anden vis bruger håndholdte kommunikationsapparater under kørslen, pointerer Ole Birk Olesen.

Lovforslaget træder i kraft i det nye år, når Rigspolitiet er klar til at effektuere ændringen. Med andre ord er der endnu ikke sat en endelig dato.Politibil Volkswagen Touran 20 TDI 190 HK foto Rigspolitiet

Dermed føjer brugen af mobiltelefoner sig ind i række af færdselslovovertrædelser, der koster klip i kørekortet. Andre hændelser, der koster klip, er eksempelvis større overskridelse af hastighedsgrænserne, hvis man kører over for rødt og hvis man ikke har børn under 15 år fastspændt i bilen.

En snes årsager til klip

Du kan se samtlige 18 lovovertrædelser, der aktuelt koster klip, på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside.

Her kan man også læse sig til, at tre klip inden for tre år medfører, at man får frakendt sit kørekort betinget, og skal bestå en ny teori- og køreprøve for at beholde det.

Et klip slettes først efter tre år, men for nyere bilister skal der kun to klip i kørekortet til, før man får kørselsforbud.

Man kan godt få flere klip på en gang. Kører man for stærkt og samtidig over for rødt, så giver det to klip i kortet på en gang. Klip

Seks klip på en gang

Får man derimod hele seks klip på en gang - og jo, det kan godt lade sig gøre - så får man du frakendt kørekortet ubetinget i en periode, som retten fastsætter.

Det kan du læse mere om her.

Ordningen med klip i kørekortet blev indført i september 2005, og Rigspolitiets tal fra perioden 2007 til 2018 viser, at der er rejst næsten 800.000 sigtelser om forseelser, som giver et klip i kørekortet.

Det svarer i runde tal til 200 sigtelser hver eneste dag i de 11 år, som statistikken dækker. Det skriver Ekstra Bladet.