UDSALG PÅ DEMOBILER -  Gå på jagt i vores store udvalg af demobiler og fang store besparelser   SE BILERNE
Nyttig viden

Ford Ferie

Ferietid: I mange lande skal du betale for at køre på vejene

Hvis vi ser bort fra Storebæltsbroen, så er vejafgifter ikke noget, vi kender til i Danmark. Men hvis sommerferien i år går uden for landets grænser, så er der god grund til at læse med her.

Der er rigtig mange danske familier, der allerede har tændt op i deres Ford Mondeo, og eventuelt efterspændt en campingvogn, for at drage udenlands i sommerferien.

Endnu flere er i gang med at lægge de sidste planer inden afgang, og det vurderes, at langt over en million danske bilejere tager på kør-selv-ferie i løbet af sommeren.

Inden afgang er det naturligvis altid en god idé at få bilen kontrolleret i dit lokale Bjarne Nielsen-bilhus - men når først rejsen er begyndt, er der også en række andre forhold, du bør være opmærksom på. Stau Stau

Tyskland har ikke sat en pris endnu
I Danmark findes der ikke vejafgifter, hvis vi ser bort fra Storebæltsbroen - og selv om det i flere år har været varslet i Tyskland, så er der heller ikke dér lagt afgifter på endnu.

Men det er der til gengæld i en lang række andre europæiske lande - enten i form af vejafgifter, der er baseret på de kørte strækninger, eller ved en periodisk og fast afgift.

Mest kendt er nok ordningerne i Schweiz og Østrig, hvor man skal have en vignet placeret i forruden. 

Det koster at køre gennem alpelandet
Kører man ind i Østrig - og det gør mangen en dansk turist på vej til eksempelvis Garda-søen eller Istrien - så kan man for 9 euro købe et klistermærke, der gælder i ti døgn.

Den svejtsiske løsning gælder til gengæld i 14 måneder og koster 40 CHF - eller 267 kroner på FDM's hjemmeside.

Også i Tjekkiet, Slovenien og Ungarn skal man investere i en mærkat - og de fleste kan købes på tankstationer tæt på de respektive grænser.

I Frankrig, Italien, Spanien og Kroatien skal man også betale - men her handler det om, hvilke veje man kører på. Og hvor langt, man kører.

Norge og Sverige opkræver vejskat
Man kan typisk både betale med kreditkort og kontanter.

Vore to nordiske broderlande, Sverige og Norge, har i et vist omfang indført brugerbetaling - i Sverige dog kun to steder ud over Göteborg og Stockholm.

På FDM's hjemmeside kan man læse en længere gennemgang af de forskellige landes regler i forhold til vejskat.

Er du på vej til det store udland - men mangler en bil til turen, så klik ind på vores hjemmeside, hvor der er masser af fine modeller til skarpe priser.

Vær i øvrigt opmærksom på, at det også er dyrt at køre for stærkt. Læs mere om det her.