Renault Morphoz1

Renault, Nissan og Mitsubishi lancerer fælles fremtidsplan

De tre store bilmærker Renault, Nissan og Mitsubishi har lavet en ny fælles plan for fremtiden. Den indebærer mere samarbejde om nye elektriske biler og udvikling af bedre batterier.

Hansolavsandal
Hans Sandal
·

Renault Group, Nissan Motor Co. og Mitsubishi Motors Corporation, medlemmerne af en af verdens førende bilalliancer, annoncerede i dag fælles projekter og tiltag for at accelerere og forme deres fælles fremtid frem mod 2030.

Alliancen har defineret en fælles køreplan for 2030 om ren-EV og Intelligent & Connected mobility, der deler investeringer til gavn for sine tre-medlemsvirksomheder og deres kunder.

- Blandt verdens førende bilproducenter er Renault-Nissan-Mitsubishi Alliancen en gennemprøvet, unik model. I 22 år har vi bygget videre på vores respektive kulturer og styrker til vores fælles fordel, sagde formand for Alliancen, Jean-Dominique Senard, og uddyber:

- De tre medlemsvirksomheder har fastlagt en fælles køreplan frem mod 2030, hvor de deler investeringer i fremtidige elektrificerings- og konnektivitetsprojekter. Det er store investeringer, som ingen af de tre selskaber kunne foretage alene. Sammen gør vi forskellen for en ny og global bæredygtig fremtid, Alliancen bliver CO2-neutral i 2050.

Key Visual Streaming Copie 2 1200X510 (002)

Den nye fremtidsplan for de tre bilkoncerner udvider samarbejdet mellem mærkerne. Foto: Renault

Fælles platforme og udvikling

Alliancens nye aftaler udvider muligheden for samproduktion af platforme og fælles produktionsanlæg og drivlinjer. For eksempel vil den fælles platform for C- og D-segmentet bære fem modeller fra de tre mærker af Alliancen (Nissan Qashqai og X-Trail, Mitsubishi Outlander, Renault Austral og en kommende syv-personers SUV).

Ifølge alliancen vil man øge brugen af fælles platforme i de kommende år fra 60 procent i dag til mere end 80procent af de kombinerede 90 modeller i 2026. Som en del af dette vil Mitsubishi Motors styrke sin tilstedeværelse i Europa med to nye modeller.

Fem nye elbils-platforme

Renault, Nissan og Mitsubishi udvider Alliancen ved at investere i alt 23 milliarder Euro.
90 % af de nye modeller vil være baseret på fem fælles el-platforme, der dækker de fleste markeder, i alle større regioner:

- CMF-AEV (er grundlaget for den nye Dacia Spring)

- KEI-EV platform familie til ultra-kompakte elbiler.

- LCV-EV platform til professionelle kunder, som base for Renault Kangoo og Nissan Town Star.

- CMF-EV platform. For eksempel den kommende Nissan Ariya crossover og Renault Megane E-Tech Electric. I 2030 vil mere end 15 modeller være baseret på CMF-EV-platformen med op til 1,5 millioner biler produceret på denne platform om året.

- CMF-BEV platform der lanceres i 2024 og bidrager til at reducere omkostningerne med 33% og strømforbruget med mere end 10% i forhold til den nuværende Renault ZOE. Blandt køretøjerne er Renault R5 og den nye kompakte EV, der skal erstatte Nissan Micra. 

Nissan Ariya 2021 1600 03

Den kommende elbil Nissan Ariya deler platform med Renault Megane Electric. Foto: Nissan

Fælles batteristrategi

Alliancen samarbejder med fælles partnere om at opnå større volumen og overkommelige priser, hvilket gør det muligt at reducere batteriomkostningerne med 50 % i 2026 og 65 % inden 2028.
Med denne tilgang vil Alliancen i 2030 opnå i alt 220 GWh batteriproduktionskapacitet til elbiler.

Derudover deler Alliancen en fælles vision for al solid-state batteriteknologi (ASSB). Baseret på sin ekspertise og erfaring vil Nissan lede innovationer på dette område, der vil gavne alle Alliancens medlemmer. ASSB vil have dobbelt energitæthed versus nuværende flydende lithium-ion-batterier og opladningstiden vil også blive stærkt reduceret til en tredjedel. Målet er at masseproducere ASSB fra medio 2028.

Her er samarbejdsaftalens hovedpunkter:

• 2030-køreplanen fokuserer på rene elbiler og tilsluttet mobilitet
• Har til formål at øge brugen af fælles platforme for at nå 80% i 2026
• Mitsubishi Motors forstærker tilstedeværelsen i Europa med to nye modeller baseret på Renaults bestsellere
• At investere 23 mia. Euro i de næste fem år for at støtte den offensive strategi i elektrificering
• Med 35 nye EV biler i 2030, er det, det største globale EV tilbud, baseret på de fem fælles EV platforme.
• Nissan afslører en helt ny elbil, der skal erstatte Micra baseret på den fælles platform CMF-BEV
• Styrker den fælles batteristrategi, der sigter mod at sikre en global 220 GWh-produktionskapacitet i 2030.
• Nissan til at lede udviklingen af all-solid-state batteri teknologi til gavn for alle medlemmer
• Renault til at lede udviklingen i fælles EV-platforme og elektronisk arkitektur

Læs flere nyheder i vores Bilmagasin