Ford Automatisk Opladning 1

Ford tester automatisk ladeløsning

Ford tester i øjeblikket en automatisk ladeløsning, hvor en robotstyret ladestander skal tilslutte elbilen til opladning. Det skal hjælpe særligt dem i kørestol eller med en funktionsnedsættelse.

Mette Munk Nielsen
·

Det er ofte nemt at tilslutte sin elbil til ladestanderen, men hvis du sidder i kørestol eller har en funktionsnedsættelse, er det ikke sikkert, at det er lige så simpelt. Derfor har Ford igangsat et pilotprojekt, hvor de tester en automatisk ladeløsning, hvor du ikke skal ud af bilen. 

I fremtiden er det en robot, der skal tilslutte elbilen til ladestanderen. I hvert fald hvis du spørger Ford. I øjeblikket tester de en automatisk ladeløsning, som skal hjælpe alle, men særligt dem i kørestol og dem med en funktionsnedsættelse, som gør det svært at tilslutte bilen til opladning. 

Prototypen er udviklet således, at du blot skal bruge din telefon, og herefter finder en robotstyret arm med ladekabel selv vej til bilens ladestik. På sigt kan teknologien i kombination med selvkørende biler betyde, at hele ladeprocessen bliver fuldautomatisk.

"Ford har en klar ambition om, at alle skal kunne færdes frit. Som det er i dag, kan det være en udfordring for nogle bilister, når der skal fyldes konventionelt brændstof på bilen, eller hvis den elektriske bil skal oplades. Med den robotstyrede løsning gør vi ladeprocessen nemmere, hvilket kan have ekstra stor betydning for nogle bilister," siger Birger Fricke, forskningsingeniør, Research and Innovation Center, Ford of Europe.

Ford Automatisk Opladning 1

Den robotstyrede arm finder selv vej til bilens ladestik. Foto: Ford

Tilsluttes og afkobles automatisk

Den robotstyrede arm finder selv vej ved hjælp af et lille kamera, og deltagerne i projektet kan via FordPass-appen følge med i ladestatus, altså hvor meget strøm der er på bilen, og hvornår batteriet er fuldt opladet, præcis som man kan i dag med FordPass-appen. 

Når bilen er opladt, kobles ladekablet automatisk fra, og robotarmen vender retur til sit udgangspunkt. 

- Jeg stoppede med at fylde tanken på min bil for flere år siden. Det har min mand gjort for mig, da det simpelthen var for krævende. Med den robotstyrede ladestander behøver jeg ikke længere være afhængig af andre, når jeg skal oplade min elbil i fremtiden, siger Angela Aben, der arbejder med kommunikation hos Ford Europa og desuden er kørestolsbruger.

Den robotstyrede ladestander, der er udviklet på universitetet i Dortmund i Tyskland, vil i fremtiden kunne installeres på parkeringspladser og i private hjem.

Ford Automatisk Opladning 2

Fremtidens opladning af elbiler bliver automatiseret. Ford tester nu, hvordan en robotstyret ladestander kan fungere. Foto: Ford

Fremtiden med førerløse biler og fuldautomatisk opladning

Med dette projekt samt udsigten til førerløse biler kan det tyde på, at hele opladningsprocessen kan blive fuldautomatisk i fremtiden. Enten med minimal eller uden involvering fra føreren af bilen. I stedet vil føreren blot kunne sende sin selvkørende elbil af sted til ladestationen, hvor opladningen sker automatisk og derefter kan føreren kalde bilen retur, når opladningen er færdig.

Forskningsprojektet med den robotstyrede ladestander er en del af Fords storstilede elektrificeringsplan. Et opfølgningsprojekt med det europæiske ladenetværk IONITY går desuden videre med projektet og undersøger, hvordan teknologien kan optimeres yderligere.

Fords omfattende ladenetværk ’BlueOval Charge™ Network’ giver allerede kunder adgang til mere end 300.000 ladere i hele Europa.

Læs flere nyheder i vores Bilmagasin