Volvo EX30 2023 Silhuet

Volvo EX30 bliver Volvos mindste SUV

Volvo har nu afsløret navnet på den kommende, lille SUV: Volvo EX30 hedder den.

Mette Munk Nielsen
·

Rygterne har længe svirret om en lille, elektrisk SUV fra Volvo, og nu har den svenske bilproducent endelig gjort det officielt: Volvo EX30 er på vej. Det er den perfekte bybil, og den præsenteres 7. juni 2023. 

Volvo kalder det selv en stor, lille nyhed, og det har været ventet længe, at de fortalte om den kommende fuldelektriske og kompakte SUV. Volvo EX30 bliver navnet på den lille model, som er en mindre udgave af den kommende EX90. Den bliver beskrevet som den perfekte bybil, og der har været fokus på at tilføje sikkerhedsteknologi, som gør det nemmere at køre i byen.

Det er meget begrænset, hvad Volvo har offentliggjort af detaljer omkring bilen, og den bliver vist frem for første gang 7. juni 2023, hvor man også kan bestille den. Vi følger selvfølgelig med den dag og fortæller nyt, så snart vi ved noget. 

Volvo EX30s lancering er vigtig for Volvo, som skal være et 100% elektrisk bilmærke inden 2030 og samtidig blive en klimaneutral virksomhed inden 2040. 

Volvo EX30 2023 Silhuet

En silhuet i mørket - sådan viser Volvo de første billeder af EX30. Foto: Volvo

EX30 har det mindste klimaaftryk for en Volvo nogensinde

Med Volvos ambitioner for fremtiden om at blive en klimaneutral virksomhed stiller det allerede nu nogle krav til produktionen af biler. Derfor bliver EX30 også den Volvo, der har det mindste klimaaftryk nogensinde. Det er nødvendigt allerede nu at gå nye veje for at opnå de ambitiøse mål om 17 år. 

Volvo har formået at reducere det samlede CO2-aftryk over 200.000 kilometers kørsel til under 30 tones. Det er en reduktion på 25% i forhold til modeller som Volvo C40 og XC40. 

"Vores nye Volvo EX30 er et vigtigt skridt i den rigtige retning mod vores ambitioner om klimaneutralitet. Inden 2025 sigter vi mod at reducere vores samlede CO2-udledninger per bil med 40 procent fra 2018 gennem en 50 procent reduktion i de samlede udstødningsemissioner og en reduktion på 25 procent i emissioner fra vores drift, råmaterialer og forsyningskæde. Det gør vi for at blive en klimaneutral virksomhed i 2040," siger Anders Kärrberg, Global Head of Sustainability hos Volvo Cars.

Som fuldelektrisk bil udleder EX30 ikke emissioner under kørsel, så Volvos fokus har været på at reducere klimaaftrykket fra drift, råmaterialer og forsyningskæde. Ved at gøre bilen mindre bruges der færre materialer, og det spiller en stor rolle. For det er særligt ved at mindske brugen af stål og aluminium, at klimaaftrykket er reduceret. 

Volvo EX30 2023 Indigo Interior

Der er brugt genanvendelige materialer til sæder, instrumentbræt og døre i EX30. Volvo har anvendt materialer som denim, hør og en uldblanding, som indeholder 70 procent genanvendt polyester. Her er indtrækket i Indigo. Foto: Volvo

Sikkerhed taget til nye højder i Volvo EX30

Volvo har altid været kendt for sit tårnhøje sikkerhedsniveau, og selvom EX30 er den mindste Volvo nogensinde, så er der stadig helt styr på sikkerheden. Der er lagt vægt på, at bilen har sikkerhedsteknologi, der hjælper ved bykørsel, fordi det er den ideelle bybil.

"Vi har længe haft fokus på sikkerhed i bymiljøer, hvor biler deler plads med fodgængere og cyklister. Med Volvo EX30 tager vi bysikkerheden til næste niveau og skaber en lille SUV, der passer på både dem inde i bilen og dem udenfor," siger Åsa Haglund, Head of Volvo Safety Centre.

Bilen har for eksempel en døråbningsalarm, der advarer om cyklister, hvis du er ved at åbne døren. Det skal reducere ulykker, hvor en bildør åbnes og skader cyklisten. Det er blot en af flere af Volvo Cars' Safe Space Technology, som er i bilen. 

Autobremsefunktion og advarselssystem til at beskytte føreren, hvis man er uopmærksom eller døser hen, er også med i EX30. 

Volvos egen præsentation af EX30. Den bliver vist i sin helhed 7. juni. Video: Volvo

Læs flere nyheder i vores Bilmagasin