Ford Mondeo Hev Forfra2

VIDEOTEST: Mondeo er Fords første hybrid

Ford Mondeo er en klassiker og storsælger for Ford. Ikke så underligt er det derfor også den som Ford introducerer som deres første hybridbil.

Hansolavsandal
Hans Sandal
·

 

Ford er kommet med deres første hybridudgave (HEV) nogensinde. Og selvfølgelig, fristes man næsten til at sige, sker det i Mondeoen. 

Hybrid er det store dele af bilbranchen fokuserer på lige nu, og derfor er det spændende om den populære Mondeo har noget ekstra at tilbyde som hybrid.  

Hybrid skal udgøre hovedsalget 

Ford har selv store forhåbninger til deres nye hybridudgave, som de forventer kommer til at udgøre mindst halvdelen af de solgte Mondeoer fremover.  

Og alt det bedste fra Mondeon er da også nøjagtig det samme i hybridudgaven – og alligevel får du en meget mere brændstoføkonomisk, intelligent og stilfuld køreoplevelse med tilføjelsen af en elmotor. Og det endda til en billigere pris.  

- Hvis du sammenligner den her 187 hestes benzinhybrid stationcar med dieseludgaven med 190 hk, begge automatgear og titanium-udstyrsniveau, så starter hybrid-udgaven ved 330.000 kroner og dieseludgaven starter ved 364.000 kroner, fortæller Kasper Munk Nielsen, der er salgskonsulent ved Bjarne Nielsen FordStore i Esbjerg. 

Skal ikke lades op i garagen 

Mondeo Hybrid er ikke en Plug-in Hybrid. Det vil sige, at du ikke selv skal lade batteriet op eller skal bruge tid på at lede efter en opladningsstation. Batteriet lader, mens du kører, og bliver også brugt løbende, så elmotoren hele tiden hjælper med at få det laveste brændstofforbrug som muligt.  

Det er i høj grad når du bremser, at bilens batteri bliver ladt op. Bremsesystemet opfanger op til 90 procent af nedbremsningsenergien og lagrer den i batteriet. Det betyder, at det faktisk ofte er elmotoren som bremser for dig. Bremser man hårdt er det dog de mekaniske bremser som tager over, men overgangen mærker man stort set ikke.  

På motorsiden får man i den nye hybrid-version en intelligent 8-trins gearkasse, der tilpasser gearskift ud fra ens individuelle kørestil. Systemet kan også aflæse op- eller nedadgående hældninger og hårde sving, som den justerer gearskift ud fra. 

Målet er at skabe en mere flydende køreoplevelse, og det føles også meget glidende, når man kører rundt i den. 


På en af skærmene kan man holde øje med, når batteriet lades op. Foto: Bilguiden

Masser af udstyr 

Hybrid-udgaven fås kun i Fords næsthøjeste udstyrsniveau Titanium. Men med Titanium følger stadig alt det udstyr, du kan drømme om.  

Den store skærm i midten med navigation er standard og derudover kan nævnes bakkamera, nøglefri betjening og skiltegenkendelse. 

Som noget helt nyt fås Mondeo også for første gang med en intelligent fartbegrænser, der med trafikskiltegenkendelse og et kamera i forruden hjælper med at holde bilens hastighed inden for fartgrænsen.  

Virkelig lydløs 

Hybridudgaven er meget lydløs, og du mærker stort set ikke, at benzinmotoren kører. Derfor føles det også næsten som om, at man kører på ren el. Hybridudgaven har også et særligt aktivt støjundertrykkende lydsystem, som skal modvirke den støj, der ellers dannes i bilen. Hvor stor en forskel det gør, er dog svært at vurdere. 

To forskelle 

Ford at få plads til batteriet til elmotoren så er en smule af højden i bagagerummet blevet inddraget, og det kan godt mærkes og ses, når du står ved bagagerummet.  

- I stedet for at lægge det ind under sæderne, så man har mindre plads på bagsæderne og man sidder ubekvemmeligt, så har man valgt at flytte det om bagi, fordi det er en stationcar, og der i forvejen er meget plads, fortæller kasper Munk Nielsen. 

Selvom noget af bagagerummet er inddraget, så er der stadig fint med plads. Men er du vant til at bruge den fulde højde i bagagerummet, så kommer den nye Hybrid til kort. 

Det andet punkt, hvor den nye Hybrid ikke kan være helt med den almindelige Mondeo, er på trailer-siden. Mondeo Hybrid må maksimalt trække 750 kg med og uden bremser. Nok til de fleste, men altså ikke nok til de fleste campingvogne. 


Det kan godt ses, at bagagerummet i hybridudgaven er mindre end i den almindelige Mondeo. Foto: Bilguiden

Kører væsentligt længere på literen 

Det store spørgsmål er jo, om Mondeo i hybridudgaven har noget ekstra at tilbyde - altså noget mere eller mærkbart anderledes end den normale Mondeo. Og det har den. 

Målet med Hybrid-motoren er jo at få bilen til at køre længere på literen, og det kan Ford godt sætte flueben ved. Den står opgivet til 17,5 km/l, og det overholder den til fulde og faktisk mere til. På vores testtur klarede den ved blandet kørsel at komme helt op på 22 km/l, og det er jo væsentlig over hvad benzin- og dieseludgaven kan præstere.