Nyttig viden

Den første nattefrost har ramt store dele af Danmark - og dermed rammer også behovet for at lade sommerdækkene overvintre og i stedet iføre bilen noget lidt mere skridsikkert "fodtøj". 

Siger man vinterdæk, så er der mange, der tænker på snevejr. Men vinterdæk er relevante at bruge meget tidligere. Det skriver Dækimportørforeningen i en pressemeddelelse.

- Der skal ikke ligge et tykt lag med sne på vejene, før vinterdækkene skal monteres. Et let lag rim eller bare is på vandpytterne, så er vinterdæk klart det bedste dækvalg, fortæller Jannick Ditlevsen, der er formand for Dækimportørforeningen.

Langt de fleste bilister er godt klar over det - og undersøgelser viser da også, at op imod 85 procent af alle biler er iklædt vinterdæk i det meste af vinterhalvåret.

Der er allerede nattefrost

- Det er typisk mest koldt om morgenen lige inden solopgang. Så et par graders varme om aftenen bliver hurtigt til et par graders frost med glatte veje, når man skal på arbejde næste morgen, fortæller Jannick Ditlevsen.

Sådan har det været flere morgener i den seneste tid - og der har faktisk også været meldinger i trafikradioen om glatte veje. Dækimportørerne mener derfor, at tiden er den rette til at få vinterdækkene på.

Formanden peger på, at FDM for nogle år siden gennemførte en stor dansk test, der viste, at vinterdæk performer tydeligt bedre end sommerdæk på alle underlag, når friktionen er lav, typisk i vinterføre med fugt og sjap.

Helårsdæk er ikke løsningen

- Vil man kunne køre ud hver morgen med god samvittighed vinteren over, så er der ingen vej uden om vinterdæk, understreger Jannick Ditlevsen.

Flere bilister vælger at køre på helårsdæk, fordi de netop kan benyttes året rundt. Men træerne vokser ifølge Dækimportørforeningen ikke ind i himlen.

- Helårsdæk er et kompromis, hvis man ikke stiller høje krav til fremkommelighed, manøvredygtighed og bremseevne om vinteren, fastslår han med et tydeligt hint til, at vinterdæk er den bedste løsning om vinteren.

Få bestilt en tid i god tid

Dækimportørforeningens formand råder bilisterne til at bestille tid til skift til vinterdæk, inden frosten for alvor sætter ind.

- Erfaringsmæssigt er meget sværere at få en tid, så snart vejrudsigten i tv varsler om nattefrost, påpeger Jannick Ditlevsen.

Er du klar til at få dine vinterhjul eller vinterdæk monteret, så kontakt det nærmeste Bjarne Nielsen-værksted her.

Læs også mere om vores Dækweekend, der løber af stablen om kort tid.