Tankstation LED

Hvor langt kører du egentlig på en liter?

I et land hvor brændstof pålægges en stor afgift og er væsentlig dyrere end andre lande, så handler det selvfølgelig også om at komme billigst fra a til b.

Peter Jensen
·

I et land hvor bilerne i forvejen er belagt med en relativ høj grad af afgifter, kan det naturligvis være forstemmende, at også brændstofpriserne hører til i den dyre ende af skalaen. Derfor har mange bilkøbere fokus på, hvor langt den kommende bilmodel kører på en liter benzin eller diesel.

Når en liter 95 oktan blyfri benzin koster på den forkerte - alt efter, om man er forhandler eller forbruger - side af de 13 kroner, så siger det sig selv, at det godt kan svare sig at få det optimale ud af hver eneste dråbe brændstof.

Derfor er netop brændstofforbruget da også et vigtigt parameter for mange kunder, når de er ude for at investere i ny eller brugt bil.

Der er trods alt forskel på, om en bil kører 12 kilometer på en liter benzin - eller vi taler om at kunne vride mere end det dobbelte ud af det flydende guld.

Det er dyrt nok i forvejen, så hvis du kan få dråberne til at strække lidt længere, så giver det god mening - både for pengepungen og miljøet. PR-foto: OK

Svært at nå forbrugstallene

Sidste år blev den måde, som man kunstigt måler og vurderer bilernes brændstofforbrug på lavet om. Teknisk set gik man over til WLTP-måling, hvilket skulle give et mere realistisk billede af, hvor mange kilometer man kan køre på en tankfuld benzin eller diesel.

Langt de fleste bilister vil angiveligt fortsat have svært ved at nå de forbrugstal, som WLTP har beregnet og målt sig frem til.

Det handler om ens eget køremønster, ligesom det er et resultat af, at WLTP-tallene netop er fremkommet under laboratorie-agtige test.

Tre liter per 100 kilometer

Trafikstyrelsen i Danmark har lavet end inddeling af bilerne i energiklasser - præcis som mange kender det fra eksempelvis hårde hvidevarer og boliger.

Opdelingen i energiklasser går fra G, der er det dårligste, til A+++, der er det bedste - altså der, hvor bilerne kører længst per liter brændstof. Du kan se de forskellige værdier her.

For at få A+++-mærkningen i hus, skal bilmodellen køre mindst 28,5 kilometer per liter benzin eller 31,9 kilometer per liter diesel. G-mærkningen får man til gengæld, hvis forbruget er under henholdsvis 8,7 (benzin) og 9,7 (diesel).

13 modeller har A+++

Ifølge Bilviden.dk er der bare 13 bilmodeller lige nu, der har den bedste udmærkelse - og her er der tale om forskellige køretøjer af PHEV- eller HEV-typen - altså plugin hybrid eller hybrid.

Du kan selv undersøge, hvor langt på literen din bil - eller din kommende bil - er målt til at kunne køre - det foregår her.

Det er både muligt at se forbruget på nye bilmodeller - og på ældre, der ikke længere er i handelen. Tabellen går tilbage til 1997. Heraf fremgår det eksempelvis, at en Ford Escort stationcar årgang 1998 1,8 burde kunne køre 12,3 kilometer per liter benzin.

Kør lige lidt mere grønt

Hvis du har lyst til - eller brug for - at køre lidt længere per liter brændstof, så har Trafikstyrelsen for nogle år siden produceret ti gode grønne råd til en mere brændstoføkonomisk kørsel.

De kommer her:

  • Brems med motoren
  • Kør i et så højt gear som muligt
  • Accelerer kvikt
  • Vær forudseende - følg med i trafikken
  • Tjek dæktrykket
  • Aircondition er dejligt - men det koster
  • Tøm bagagerummet
  • Afmonter tagbagagebærer og tagboks efter brug
  • Brug instrumenterne
  • Kør ikke for hurtigt

Kilder: Bilviden.dk; Færdselsstyrelsen