FORD KUGA TITANIUM ECOBLUE 008 LOW

Automatgear har aldrig været mere populært

Automatgear vinder frem og flere og flere vælger at betale lidt ekstra for at slippe for det manuelle gearskift.

Hansolavsandal
Hans Sandal
·

Nye salgstal viser, at flere og flere vælger automatgear, når de skal købe ny bil. Tendensen er den samme i både Danmark og Europa. 

I 2017 var 26 procent af alle nye personbiler herhjemme udstyret med automatgear. I 2019 steg det til 42 procent, og tendensen fortsætter i 2020 hvor hele 53 procent af alle nye biler er solgt med automatgear. Det viser tal fra De Danske Bilimportører.

For bare 5-10 år siden blev automatgear af mange anset som en dyr gode at anskaffe sig i sin nye bil. Og samtidig kørte det måske heller ikke helt glidende. Og så var der jo risikoen for dyre reparationer. 

I dag behøver et automatgear ikke koste en bondegård og samtidig er fortidens hakkende gearskift gjort til skamme. Og netop de to faktorer er - kombineret med et stigende salg af el- og hybridbiler der er født med automatgear - en stor del af forklaringen på, at andelen af biler med automatgear stiger stødt og nu er det højeste nogensinde. 

Ford mærker samme udvikling

Fords europæiske tal viser samme tendens. I 2017 blev blot 8,6 procent af Fords personbiler i Europa købt med automatgear. I 2019 steg det til 23,4 procent, og tendensen fortsætter i år med hele 31,6 procent i første halvår.

- En af fordelene ved vores automatgear er, at det giver føreren mulighed for at drage nytte af de nyeste førerassistanceteknologier. Det gør alt lige fra parkering til start-stop-kørsel langt nemmere at håndtere. Og vi forventer, at automatgearets udbredelse fortsat vil stige fremover med elbilernes indtog, udtaler Roelant de Waard, vicepræsident for Marketing, Sales & Service hos Ford Europa.


Ford bekræfter den generelle tendens med flere biler med automatgear. Grafik: Ford Europa

Automatgear giver flere fordele

Automatgearet har eksisteret i over 70 år, men det er især de senere år blevet en mere rentabel - og dermed billigere - gode, og samtidig er det forfinet med flere fordele til følge. Før i tiden gav automatgear en dårligere brændstoføkonomi, men i dag er det i mange biler som f.eks. Ford Puma og Fiesta lige modsat. Her får du op mod 15% bedre brændstoføkonomi. 

Automatgear mindsker også motorstøj i kabinen og samtidig spiller det bedre sammen med de praktiske og hverdagslettende teknologier som automatisk parkering og automatisk opstart af bilen efter stilstand (adaptiv fartpilot).

Derudover gør automatgear i visse Ford-modeller det blandt andet muligt at starte bilen og indstille dens temperatur i kabinen på afstand med FordPass-appen.

Både person- og varebiler 

Varebiler er også en del af tendensen. I 2017 udgjorde procenten af danske varebiler solgt med automatgear 17,2 procent, som i 2019 steg til 27,7 procent. Tendensen fortsætter i 2020, hvor den fra januar til juni i år ifølge De Danske Bilimportører er steget til hele 33,7 procent.

Også her bekræfter Fords salgstal statistikken. Fords Transit er med længder den mest solgte varebil i Danmark og Ford sidder på næsten en fjerdedel (24,5 procent) af hele salget af varevogne i Danmark. I Europa var 13,4 procent af varevognene med automatgear i 2017. I 2019 steg tallet til 21,6 procent.