Renault Captur Forlygte

Alt for mange glemmer at tænde pæren

Den mørke tid er over os, og du skal huske at få lys på bilen - også i dine baglygter.

Peter Jensen
·

Det er mørkt i de fleste af døgnets 24 timer, og derfor er det vigtigt, at man altid er opmærksom på at køre med korrekt lygteføring, som det hedder. Eller sagt på en anden måde: Få nu lys i de baglygter! 

Det er både koldt, klamt og mørkt på denne tid af året - og mange biler har fortsat ikke automatisk lys i baglygterne - dér skal lyset tændes manuelt.

Det er der mange, der glemmer.

Det kræver ikke mange kilometer på asfalt for at konstatere det - og det er intet mindre end livsfarligt, for en bil i mørke uden lys i baglygterne... Den er altså svær at se.

Bilisterne fik en udfordring

Ifølge Rådet for Sikker Trafik indførte EU i 2011 en regel om, at der skal være kørelys foran på alle nye biler, også når det er lyst. Men for at spare på den samlede energiregning, så var det ikke noget krav, at der skulle være lys i baglygterne.

Det gav de danske bilister lidt af en udfordring, da vi danskere gennem mange år har vænnet os til, at både for- og baglygter blev tændt, når bilens nøgle blev drejet.

Sådan er det ikke med en del nye biler - og det kan afstedkomme farlige situationer i trafikken, fordi det er svært at se biler uden lys i baglygterne.

Få hjælp til at tjekke lyset

Det er vitterligt meget svært at se en forankørende bil uden tændt baglys, og det er uagtet, at der på alle biler er røde reflekser.


Det er vigtigt at finde ud af, hvorfra lyset og lygteføringen styres. I denne Ford Puma sker det på den runde kontakt til venstre for rattet. Foto: Ford

Hvis du har købt en ny bil, så er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan lyset og kontakterne virker. Få eventuelt en anden person til at gå rundt om bilen, så der er styr på, hvordan hvilke lygter tændes - og læs også om indstillingerne i instruktionsbogen.

Er du i tvivl, så tøv ikke med at kontakte det nærmeste Bjarne Nielsen-værksted - vi er klar til at hjælpe dig med lygteføringen. Find det nærmeste værksted her.

Nye regler er atter ændret

I juli 2016 blev førnævnte EU-regel ændret. Det betyder, at på nye biler - der er typegodkendt efter den 1. juli 2016 - skal baglyset tænde automatisk, i forbindelse med at nærlyset automatisk tændes.

Det sker, når mørket falder på, eller når det er meget gråt i vejret. Omvendt slukkes det igen, når det bliver lyst.

Du kan læse meget mere om reglerne på området på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside samt på FDMs hjemmeside.