BILGUIDEN - Vi elsker biler

Test og anmeldelse af Ford Mondeo

Ford Mondeo blev i 1993 introduceret som en model, der skulle kunne gøre sig på alle markeder i verden - deraf modelnavnet Mondeo, som betyder verden. Den afløste både den navnkundige Ford Sierra og den store Ford Scorpio, og Ford Mondeo svigtede da heller ikke de store forventninger.

Faktisk bliver d-segmentet kærligt kaldet Mondeo-klassen, hvilket siger en del om, at Ford Mondeo gennem mere end 25 år har været en toneangivende bilmodel også på det danske marked. Ford Mondeo blev kåret som Årets Bil i Europa 1994 og har konsekvent været med i det snævre finalefelt, når der er kommet en ny generation på markedet.

Den aktuelle model tilhører femte generation, som blev introduceret hos de danske Ford-forhandlere i 2014. Ford Mondeo deler platform med blandt andre Ford Galaxy, Ford S-Max og Ford Edge.

Anmeldelse af Ford Mondeo fra "Bilguiden - Vi elsker biler".

 

Ford er kommet med deres første hybridudgave (HEV) nogensinde. Og selvfølgelig, fristes man næsten til at sige, sker det i Mondeoen. 

Hybrid er det store dele af bilbranchen fokuserer på lige nu, og derfor er det spændende om den populære Mondeo har noget ekstra at tilbyde som hybrid.  

Hybrid skal udgøre hovedsalget 

Ford har selv store forhåbninger til deres nye hybridudgave, som de forventer kommer til at udgøre mindst halvdelen af de solgte Mondeoer fremover.  

Og alt det bedste fra Mondeon er da også nøjagtig det samme i hybridudgaven – og alligevel får du en meget mere brændstoføkonomisk, intelligent og stilfuld køreoplevelse med tilføjelsen af en elmotor. Og det endda til en billigere pris.  

- Hvis du sammenligner den her 187 hestes benzinhybrid stationcar med dieseludgaven med 190 hk, begge automatgear og titanium-udstyrsniveau, så starter hybrid-udgaven ved 330.000 kroner og dieseludgaven starter ved 364.000 kroner, fortæller Kasper Munk Nielsen, der er salgskonsulent ved Bjarne Nielsen FordStore i Esbjerg. 

Skal ikke lades op i garagen 

Mondeo Hybrid er ikke en Plug-in Hybrid. Det vil sige, at du ikke selv skal lade batteriet op eller skal bruge tid på at lede efter en opladningsstation. Batteriet lader, mens du kører, og bliver også brugt løbende, så elmotoren hele tiden hjælper med at få det laveste brændstofforbrug som muligt.  

Det er i høj grad når du bremser, at bilens batteri bliver ladt op. Bremsesystemet opfanger op til 90 procent af nedbremsningsenergien og lagrer den i batteriet. Det betyder, at det faktisk ofte er elmotoren som bremser for dig. Bremser man hårdt er det dog de mekaniske bremser som tager over, men overgangen mærker man stort set ikke.  

På motorsiden får man i den nye hybrid-version en intelligent 8-trins gearkasse, der tilpasser gearskift ud fra ens individuelle kørestil. Systemet kan også aflæse op- eller nedadgående hældninger og hårde sving, som den justerer gearskift ud fra. 

Målet er at skabe en mere flydende køreoplevelse, og det føles også meget glidende, når man kører rundt i den. 


På en af skærmene kan man holde øje med, når batteriet lades op. Foto: Bilguiden

Masser af udstyr 

Hybrid-udgaven fås kun i Fords næsthøjeste udstyrsniveau Titanium. Men med Titanium følger stadig alt det udstyr, du kan drømme om.  

Den store skærm i midten med navigation er standard og derudover kan nævnes bakkamera, nøglefri betjening og skiltegenkendelse. 

Som noget helt nyt fås Mondeo også for første gang med en intelligent fartbegrænser, der med trafikskiltegenkendelse og et kamera i forruden hjælper med at holde bilens hastighed inden for fartgrænsen.  

Virkelig lydløs 

Hybridudgaven er meget lydløs, og du mærker stort set ikke, at benzinmotoren kører. Derfor føles det også næsten som om, at man kører på ren el. Hybridudgaven har også et særligt aktivt støjundertrykkende lydsystem, som skal modvirke den støj, der ellers dannes i bilen. Hvor stor en forskel det gør, er dog svært at vurdere. 

To forskelle 

Ford at få plads til batteriet til elmotoren så er en smule af højden i bagagerummet blevet inddraget, og det kan godt mærkes og ses, når du står ved bagagerummet.  

- I stedet for at lægge det ind under sæderne, så man har mindre plads på bagsæderne og man sidder ubekvemmeligt, så har man valgt at flytte det om bagi, fordi det er en stationcar, og der i forvejen er meget plads, fortæller kasper Munk Nielsen. 

Selvom noget af bagagerummet er inddraget, så er der stadig fint med plads. Men er du vant til at bruge den fulde højde i bagagerummet, så kommer den nye Hybrid til kort. 

Det andet punkt, hvor den nye Hybrid ikke kan være helt med den almindelige Mondeo, er på trailer-siden. Mondeo Hybrid må maksimalt trække 750 kg med og uden bremser. Nok til de fleste, men altså ikke nok til de fleste campingvogne. 


Det kan godt ses, at bagagerummet i hybridudgaven er mindre end i den almindelige Mondeo. Foto: Bilguiden

Kører væsentligt længere på literen 

Det store spørgsmål er jo, om Mondeo i hybridudgaven har noget ekstra at tilbyde - altså noget mere eller mærkbart anderledes end den normale Mondeo. Og det har den. 

Målet med Hybrid-motoren er jo at få bilen til at køre længere på literen, og det kan Ford godt sætte flueben ved. Den står opgivet til 17,5 km/l, og det overholder den til fulde og faktisk mere til. På vores testtur klarede den ved blandet kørsel at komme helt op på 22 km/l, og det er jo væsentlig over hvad benzin- og dieseludgaven kan præstere. 

Ford Mondeo 2015 1600 0C

Et RULLENDE VIDUNDER. Den fine Ford Mondeo har gennem alle årene - og i alle udgaver - været en bestseller i d-segmentet, som også går under navnet Mondeo-klassen.

ANMELDELSER

Det skriver anmelderne

Politiet er ikke i tvivl. Og det er mange danske firmabilister heller ikke. Ligesom også den private del af befolkningen har taget modellen til sig. Ford Mondeo er en dejlig bil. Anmelderne er enige - og herunder kan du læse nogle af de anmeldelser, som motorjournalister og testkørere har lavet omkring Ford Mondeo. Bemærk at anmeldelserne kan have forskellig dato, samt at bilen kan være blevet opgraderet siden anmeldelsen.

 

  • "Ford Mondeo byder på plads, design og køreglæde til den store guldmedalje."
  • "Mondeo er uden tvivl den sjoveste bil i firmabilsklassen, og så er det imponerende, at den samtidig kan være så komfortabel og økonomisk."
  • "Mindre skarp, men også mere komfortabel og kvalitetspræget. Sådan er den nye Ford Mondeo, der reelt allerede har et par år på samvittigheden – det mærkes."
MEGET MERE MONDEO

Er en Ford Mondeo noget for dig?

Ford Mondeo 2015 1600 0C

Prøvekør en Ford Mondeo

Nu har du set og hørt, hvad andre mener om Ford Mondeo - nu skal du selv ha' en prøvetur.

Book en prøvetur

 

Ford Mondeo Wagon 2015 1600 1E

Den bedste finansiering

Vi har markedets bedste og mest fleksible billån - til de mest attraktive vilkår.

Læs mere om finansiering

Eksteriør7

Ford Mondeo fås i mange varianter

Ford Mondeo findes i adskillige udgaver - du kan se nærmere på de forskellige varianter her.

Ford Mondeo-modeller

Ford Mondeo Wagon 2015 1600 10

Må vi købe din gamle bil?

Du kan prøve vores pristjek for at se, hvad din nuværende bil er værd. Det kan du gøre her.

Prøv et pristjek

Du kan også vælge en nyere brugt Ford Mondeo

Læs flere Ford-nyheder i vores Bilmagasin