Nyheder fra bilens verden

 

Nye salgstal viser, at flere og flere vælger automatgear, når de skal købe ny bil. Tendensen er den samme i både Danmark og Europa. 

I 2017 var 26 procent af alle nye personbiler herhjemme udstyret med automatgear. I 2019 steg det til 42 procent, og tendensen fortsætter i 2020 hvor hele 53 procent af alle nye biler er solgt med automatgear. Det viser tal fra De Danske Bilimportører.

For bare 5-10 år siden blev automatgear af mange anset som en dyr gode at anskaffe sig i sin nye bil. Og samtidig kørte det måske heller ikke helt glidende. Og så var der jo risikoen for dyre reparationer. 

I dag behøver et automatgear ikke koste en bondegård og samtidig er fortidens hakkende gearskift gjort til skamme. Og netop de to faktorer er - kombineret med et stigende salg af el- og hybridbiler der er født med automatgear - en stor del af forklaringen på, at andelen af biler med automatgear stiger stødt og nu er det højeste nogensinde. 

Ford mærker samme udvikling

Fords europæiske tal viser samme tendens. I 2017 blev blot 8,6 procent af Fords personbiler i Europa købt med automatgear. I 2019 steg det til 23,4 procent, og tendensen fortsætter i år med hele 31,6 procent i første halvår.

- En af fordelene ved vores automatgear er, at det giver føreren mulighed for at drage nytte af de nyeste førerassistanceteknologier. Det gør alt lige fra parkering til start-stop-kørsel langt nemmere at håndtere. Og vi forventer, at automatgearets udbredelse fortsat vil stige fremover med elbilernes indtog, udtaler Roelant de Waard, vicepræsident for Marketing, Sales & Service hos Ford Europa.


Ford bekræfter den generelle tendens med flere biler med automatgear. Grafik: Ford Europa

Automatgear giver flere fordele

Automatgearet har eksisteret i over 70 år, men det er især de senere år blevet en mere rentabel - og dermed billigere - gode, og samtidig er det forfinet med flere fordele til følge. Før i tiden gav automatgear en dårligere brændstoføkonomi, men i dag er det i mange biler som f.eks. Ford Puma og Fiesta lige modsat. Her får du op mod 15% bedre brændstoføkonomi. 

Automatgear mindsker også motorstøj i kabinen og samtidig spiller det bedre sammen med de praktiske og hverdagslettende teknologier som automatisk parkering og automatisk opstart af bilen efter stilstand (adaptiv fartpilot).

Derudover gør automatgear i visse Ford-modeller det blandt andet muligt at starte bilen og indstille dens temperatur i kabinen på afstand med FordPass-appen.

Både person- og varebiler 

Varebiler er også en del af tendensen. I 2017 udgjorde procenten af danske varebiler solgt med automatgear 17,2 procent, som i 2019 steg til 27,7 procent. Tendensen fortsætter i 2020, hvor den fra januar til juni i år ifølge De Danske Bilimportører er steget til hele 33,7 procent.

Også her bekræfter Fords salgstal statistikken. Fords Transit er med længder den mest solgte varebil i Danmark og Ford sidder på næsten en fjerdedel (24,5 procent) af hele salget af varevogne i Danmark. I Europa var 13,4 procent af varevognene med automatgear i 2017. I 2019 steg tallet til 21,6 procent.  

Se video af Fords nye Transit Custom Plug-in Hybrid med automatgear: