Nyheder fra bilens verden

Den 10. september i år blev konsekvensen for at bruge sin mobil mens man kører bil skærpet, så det foruden en bøde på 1.500 kroner nu også koster et klip i kørekortet og 500 til Offerfonden at bruge håndholdt mobil m.v. bag rattet.

Nu viser nye tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, at politiet på tre uger har uddelt 1.651 klip til trafikanterne for denne forseelse.

- Det er bekymrende, at vi stadig møder så mange trafikanter, der har deres fokus rettet mod mobilen i stedet for trafikken. Vi fortsætter kontrollerne, og vi er overbeviste om, at de mange uddelte klip også har en præventiv virkning, så folk nu begynder at ændre deres mobilvaner i trafikken, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. 

Over hver fjerde mellem 18-35 år finder det acceptabelt at være uopmærksom i trafikken

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension siger 27 % af bilisterne mellem 18 og 35 år, at det er acceptabelt at være uopmærksom, når man kører bil.83 % af bilisterne siger, at det ikke er acceptabelt. Og kigger du på alle aldersgrupper er der stadig 14 % af bilisterne, der synes, at det er acceptabelt, at folk taler i håndholdt mobil, læser sms'er og finder ting frem, mens de kører bil i trafikken.
 
- De fleste bilister er heldigvis enige i, at uopmærksomhed og bilkørsel slet ikke hører sammen. Men det er overraskende, at så mange synes, at det er i orden at rode med mobilen, taste på sin GPS eller lede efter ting, når man kører bil, for man udsætter sig selv og andre for en stor risiko, når man er uopmærksom, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Brug for holdningsændring

I de næste uger gennemfører Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og landets kommuner en landsdækkende kampagne mod uopmærksomhed i trafikken. Kampagnen ”Læg mobilen – så er du lægger” skal blandt andet motivere flere til at droppe den håndholdte mobil, når de kører bil. Kampagnen opfordrer også passagerne til at sige fra, hvis man kører med en bilist, der tjekker sin håndholdte mobil. Målet er at gøre det lige så socialt uacceptabelt at være uopmærksom bag rattet som det er at køre spritkørsel.

- Hvis trafikken skal blive mere sikker, så er det vigtigt, at vi bliver bedre til at blande os. Virksomheder, chefer, kollegaer, venner og familie bør i højere grad sige fra, hvis de oplever en bilist være uopmærksom bag rattet. Det gavner os alle, hvis vi får flere til at lægge mobilen væk, når de kører i trafikken, siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i Forsikring & Pension.

Kampagnen varer fra 1.-20. oktober, og den kan ses i landsdækkende medier, tv, biografer og på sociale medier samt på plakater på p-pladser. Det er Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og 66 kommuner, der står bag.

Så mange klip har politiet uddelt pga. håndholdt brug af elektronisk udstyr bag rattet fra den 10. september til og med den 1. oktober:

 • Nordjylland: 96
 • Østjylland: 231
 • Midt- og Vestjylland: 141
 • Sydøstjylland: 252
 • Syd- og Sønderjylland: 136
 • Fyn: 100
 • Sydsjælland og Lolland-Falster: 55
 • Midt- og Vestsjælland: 77
 • Nordsjælland: 75
 • Københavns Vestegn: 143
 • København: 335
 • Bornholm: 10
 • I alt: 1.651

(kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter)